Inimõiguslased: Türgi saadab Süüria põgenikke tagasi sõjatsooni (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Lõuna-Türgis.
Süüria põgenikud Lõuna-Türgis. Foto: AFP/SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International süüdistab Türgit selles, et transpordib tuhaneid kodusõjakeerises Süüriast pärit põgenikke tagasi nende kodumaale. 

Jaanuari keskpaigast saadik olevat selliseid väljasaadetuid tuhandeid. Ühenduse sõnul demonstreerib tendents fundamentaalseid vigu hiljuti sõlmitud pagulaskokkuleppes Euroopa Liidu ja Türgi vahel. Lepe eeldab, et Türgit saab liigitada varjupaigataotlejate jaoks ohutuks riigiks – millega inimõiguslased kaugeltki ei nõustu.

«Meeleheitlikus katses sulgeda oma piirid on Euroopa Liidu juhid meelega ignoreerinud kõige lihtsamat fakti – et Türgi pole Süüria põgenikele ohutu riik ning on iga päevaga seda aina vähem,» lausus Amnesty Internationali Euroopa ja Kesk-Aasia direktor John Dalhuisen.  

Tema sõnul on Ankara raskendanud riigi lõunaosas ka põgenike registreerimisprotsessi, muutes neile paljud teenused sellega kättesaamatuks.

Türgi on süüdistusi eitanud. «Mitte ühtegi süürlastest, kes on palunud meie riigilt kaitset, ei saadeta väevõimuga oma kodumaale tagasi,» kinnitas anonüümseks jäänud välisministeeriumi ametnik Reutersile.  

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles