Poola tahetakse võtta maha 500 nõukogudeaegset monumenti (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolas Varssavi kultuuri- ja teadushoonel olev nõukogudeaegne kuju
Poolas Varssavi kultuuri- ja teadushoonel olev nõukogudeaegne kuju Foto: SCANPIX

Poola rahvusliku mälu instituut tegi võimudele ettepaneku võtta maha 500 nõukogudeaegset monumenti, mis on muutunud ajaloolisteks atavismideks.

Poola oli üle 50 aasta idabloki riik, mis kuulus Nõukogude Liidu mõjusfääri, edastab Newsweek.

Poola rahvusliku mälu instituut loodi 1998. aastal tegelemaks muu hulgas ka kommunistliku pärandi ja arhiivide haldamisega.

Selle instituudi presidendi Lukasz Kaminski sõnul tegid ajaloolased Poola võimudele ettepaneku teha «inventuur paikades, kus ikka on veel nõukogude monumente».

«Juunis käivitatakse selliste monumentide eemaldamise kampaania, et nii keskvalitsus kui kohalikud omavalitsused astuksid samme nende mahavõtmiseks. Poolas ollakse selleks valmis,» lisas Kaminski.

Poolakate hulgas on siiski veel neid, kes igatsevad tagasi aega, mil Poola oli Nõukogude Liidu satelliitriik.

Venemaa võimude arvates ei peaks Poola nii kergekäeliselt ajaloolistest objektidest loobuma ja nad laitsid selle plaani maha.

Poolas on juba varem eemaldatud osa nõukogudeaegseid ausambaid ning Venemaa reaktsioon on ka siis olnud negatiivne.

Poolas Pienieznos eemaldati möödunud aasta sügisel nõukogude punaarmee kindrali Ivan Tšernjakovski mälestussammas ja siis ähvardas Venemaa Poolat «tõsiste tagajärgedega».

Venemaa suursaadik Poolas Sergei Andrejev teatas, et poolakad eitavad tõelist ajalugu ning Poola riiki ei oleks ilma punaarmee võimsa pealetungita Teise maailmasõja ajal olemas.

Möödunud aastal võeti Poolas Nowa Solis maha veel üks nõukogude mälestusobjekt, mis kujutas Teise maailmasõja aja Poola ja nõukogude sõdurite vennastumist.

Venemaa välisministeerium tegi 2015. aastal ametliku avalduse, et Poola hävitab ajaloolist mälu ja irvitab ajaoo üle.

Kaminski teatel ei puudutata nõukogude sõdurite matmispaiku, vaid eemaldatakse objektid, mis on püstitatud pärast Teist maailmasõda «rahvaste sõpruse» märgiks. Väärtuslikumad mahavõetud monumendid jõuavad muuseumitesse.

Ta lisas, et Poola võimudel tuleb langetada nõukogude monumentide eemaldamisotsus kiiresti, sest arvatavalt on oodata Venemaa vastureaktsioone.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles