Erdoğani visiit Washingtoni läks ülekäte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama kohtus eile Washingtonis Washingtonis peetava tuumajulgeoleku tippkohtumise kõrvalt Türgi ametivenna Recep Tayyip Erdoğaniga, teatas Valge Maja. 

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Enne seda Washingtoni Brookings Institute'is kõnet pidades, kogunesid hoone ette nii Erdogani pooldajad kui vastased. Türgi presidendi turvamehed muutusid aga peatselt nii meeleavaldajate, ajakirjanike kui ka Brookingsi töötajate suunal vägivaldseks. 

Erdogani turvamehed viskavad Brookings Institute'ist välja Türgi-kriitilise ajakirjaniku.

Ajakirjanik Emre Uslu säutsus Twitteris, et pildil vasakul mees on üks kahest teda löönud Erdogani turvamehest.

USA salateenistuse töötaja palub Ergogani turvameestel käituda nagu täiskasvanud ja lõpetada neil meeleavaldajate ja ajakirjanike ründamine.

Presidendid arutasid USA-Türgi koostööd regionaalse julgeoleku, terroritõrje ja migratsiooni küsimustes, teatas Valge Maja.

Kohtumist varjutasid kahe tähtsa NATO liitlase pinged meediavabaduse ja Süüria sõja üle.

USA ja Türgi on liitlased võitluses äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) vastu Süürias, ent riikide vahel tekitavad pingeid Ankara rünnakud Süüria kurdide rahvakaitseüksuste (YPG) vastu, keda Washington peab kõige tõhusamaks jõuks võitluses IS-i vastu.

Türgi hinnangul on YPG ja selle poliitiline tiib Demokraatlik Liidupartei (PYD) Türgis keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) harud.

Türgi on pidanud alates mullu juulist riigi kaguosas ja Põhja-Iraagis PKK vastu täiemahulist sõda.

Valge Maja on viimastel kuudel võtnud mitu korda sõna võimude tegevuse suhtes meediavabaduse vastu.

Erdoğan esines Washingtonis ka mõttekojas Brookings Institution. Enne presidendi saabumist kähmlesid Türgi julgeolekuametnikud protestijatega enne, kui politsei nad lahutas.

Türgi kaguosas sai enne Erdoğani Washingtoni saabumist kurdimässuliste rünnakus surma seitse Türgi politseinikku.

Valge Maja teatel avaldas Obama president Erdoğanile tänases terrorirünnakus surma ja viga saanutega seoses ameerika rahva nimel kaastunnet.

Samuti kinnitas ta USA jätkuvat toetust Türgi julgeolekule ja meie ühtsele võitlusele terrorismi vastu, lisas Valge Maja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles