Endine oligarh: Ukraina ja Donbass vajavad oma Mandelat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Taruta
Sergei Taruta Foto: Jaanus Piirsalu

Tegelikult ei paku Donbass Ukraina riigijuhtidele siiamaani eriti huvi ning nii on seal raske kellegi südant võita, kritiseerib Ukraina parlamendi liige Sergei Taruta, kes oli kuni sõjani üks riigi rikkamaid mehi. Sõja tõttu Donbassis kaotas aga Ukraina ühe võimsama metallurgiakompanii omanik suure osa oma tehastest, muuhulgas ka Euroopa kõige moodsama metallurgiatehase Altševskis, mis asub praegu separatistliku «Luganski rahvavabariigi» alal.

-Mida tuleks teha Donbassi elanike lojaalsuse tugevdamiseks, et ei korduks 2014. aasta kevadsuvi, mil paljud linnad separatiste tervitasid?

Olukord, milles Ukraina end Donbassis leidis, vajab head doktorit, kes oskaks kõigepealt kuulata, mille üle haige kaebab. Ja siis määrata ravi või õige dieedi. Meil sellist doktorit kahjuks ei ole. Kui riigil pole strateegiat, on raske aidata.

Ülejäänud Ukraina ja ka Ukraina võimud peavad sealseid inimesi mõistma, tuleb püüda neist aru saada. Banderast ei ole mõtet seal kangelast teha. Ma olen kindel, et enamiku Ida-Ukraina elanike jaoks ei ole tema veel pikaks ajaks mingi kangelane. Mis ei tähenda, et ta ei ole kangelane ülejäänud Ukraina jaoks. Ukraina peab õppima austama üksteise traditsioone, keelt ja arusaamasi.  Stereotüüpe peab murdma vastastikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles