Obama: Islamiriigi hullumeelsed ei kõhkleks tuumarelva kasutamast (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasimaskis õpilane Süüria linnas Aleppos harjutamas tegutsemist ISISe võimaliku keemiarünnaku korral.
Gaasimaskis õpilane Süüria linnas Aleppos harjutamas tegutsemist ISISe võimaliku keemiarünnaku korral. Foto: Scanpix/AP

Vaja on rohkem koostööd, et takistada äärmusrühmituse Islamiriik (IS) hullumeelseid ja teisi ekstremiste tuumarelva soetamast, hoiatas USA president Barack Obama reedel Washingtonis järkuval tuumajulgeoleku tippkohtumisel.

Oht, et terroristid kasutavad tuumamaterjale räpaste pommide valmistamiseks või isegi hangivad tuumarelva, on kujunenud tippkohtumisel tähtsaks teemaks, mida rõhutab veelgi hiljuti ilmnenud ISi video, millel on jäädvustatud Belgia tuumateadlane.

«ISIL on juba kasutanud Süürias ja Iraagis keemiarelva, sealhulgas sinepigaasi,» ütles Obama üht Islamiriigi akronüümidest kasutades.

«Pole mingit kahtlust, et kui need hullumeelsed peaksid kunagi tuumapommi või tuumamaterjali enda käsutusse saama, kasutavad nad seda kindlasti võimalikult paljude süütute inimeste tapmiseks.»

Kümnete maailma liidrite osalusel toimuv tippkohtumine on keskendunud meetmetele tuumamaterjalivarude turvalisuse tagamiseks, millest suurt osa on kasutatud meditsiini- ja energiatööstuses.

Obama sõnul on kogu maailmas ladustatud 2000 tonni tuumamaterjale nii tsiviil- kui sõjaväerajatistes, millest mõnede julgeolek ei ole kohaselt tagatud.

«Isegi väikseim, õunasuurune kogus plutooniumi tapaks ja vigastaks sadu tuhandeid süütuid inimesi,´» märkis ta.

«See oleks humanitaar-, poliitiline, majanduslik ja keskkonnakatastroof, millel oleks tagajärjed aastakümneteks.»

Tuumajulgeoleku kohtumine leiab aset pärast kümnete inimeste elu nõudnud terrorirünnakuid Pariisis ja Brüsselis, milles hukkus kümneid inimesi ning mis paljastasid Euroopa võimetuse ära hoida Iraagist ja Süürias naasvate Islamiriigi džihadistide destabiliseerivaid rünnakuid.

Nende kahe veresaunaga seotud kahtlusaluste asjade seast leitud videosalvestis kõrgest Belgia tuumaametnikust lisab ohule ka tuumaaspekti.

Lisaks tuumamaterjalivarude julgeoleku teemale on kohtumisel laialdast tähelepanu pälvinud ka teised mured, muu hulgas Põhja-Korea ja selle jätkuvad raketi- ja tuumakatsetused.

Tippkohtumisel ei osale suuri tuumamaterjali varusid omav Venemaa, kelle puudumist nimetas Valge Maja välisnõunik Ben Rhodes ebaproduktiivseks.

Tippkohtumisele oli kustutud üle 50 riigijuhi. Kohtumiselt jäid lisaks Venemaale eemale ka Põhja-Korea, Iraani ja Valgevene liidrid.

Varasemad tippkohtumised on toimunud 2010., 2012. ja 2014. aastal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles