Maailma liidrid hoiatasid tuumaterrorismi ohu eest (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama tuumatippkohtumisel
President Barack Obama tuumatippkohtumisel Foto: AP / Scanpix

Washingtoni kogunenud maailma riikide liidrid kinnitasid reedel pühendumist eesmärgile hoida tuumarelvad eemal äärmuslaste käeulatusest, hoiatades samas, et tuumaterrorismi oht püsib.

"Peab rohkem tööd tegema, et takistada mitteriiklikel toimijatel omandamast tuuma- ja muud radioaktiivset materjali, mida saab kasutada kuritahtlikel eesmärkidel," on öeldud tuumajulgeoleku tippkohtumise ühisavalduses.

USA president Barack Obama oli kutsunud kümneid maailma liidreid Washingtoni aru pidama, kuidas tagada tuumakütuse ja radioaktiivse materjali varude julgeolekut.

Ta hoiatas kohtumisel, et tuumaterjalide jõudmisel äärmuslaste kätte ei kõhkleks nad seda süütute inimeste tapmiseks kasutamast.

Ühisavalduses kinnitavad liidrid pühendumist ühistele eesmärkidele, mis seisnevad tuumadesarmeerimises, tuumarelva leviku takistamises ja tuumaenergia rahumeelses kasutamises.

"Me pühendume rahumeelse ja stabiilse rahvusvahelise keskkonna loomisele, kärpides tuumaterrorismi ohtu ja tugevdades tuumajulgeolekut," on öeldud dokumendis.

"Julgeoleku pidev parandamine nõuab alalist valvsust igal tasandil ning me tõotame, et meie riikidele on tuumajulgeolek vankumatu prioriteet."

Avaldusele on lisatud viis tegevuskava, mille sihiks on parandada liikmesriikide koordineerimist üleilmsete organisatsioonidega nagu Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) ja politseiagentuur Interpol.

Tippkohtumisel ei osalenud suuri tuumamaterjali varusid omav Venemaa, kelle puudumist nimetas Valge Maja välisnõunik Ben Rhodes ebaproduktiivseks.

Kutsutud oli üle 50 riigijuhi. Kohtumiselt jäid lisaks Venemaale eemale ka Põhja-Korea, Iraani ja Valgevene liidrid.

Varasemad tippkohtumised on toimunud 2010., 2012. ja 2014. aastal.

Lähitulevikus rohkem sarnaseid tippkohtumisi oodata ei ole, kuid nii Obama kui teised liidrid hoiatasid, et töö tuumaterrorismi ärahoidmiseks ei ole kaugeltki lõpetatud. Põhivastutuse peavad nüüd endale võtma rahvusvahelised organisatsioonid

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles