Aserbaidžaan teatas ühepoolsest relvarahust Mägi-Karabahhis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahingutes hävinud auto Mägi-Karabahhis.
Lahingutes hävinud auto Mägi-Karabahhis. Foto: AP/Scanpix

Aserbaidžaan teatas pühapäeval ühepoolsest relvarahust separatistlikus Mägi-Karabahhi piirkonnas pärast reedel puhkenud kokkupõrkeid Armeenia ja Jerevani toetatud Karabahhi vägedega.

«Aserbaidžaan näitab näitab head tahet ning on otsustanud vastuseks rahvusvaheliste organisatsioonide palvetele ühepoolselt vaenutegevuse lõpetada,» teatas Aserbaidžaani kaitseministeerium avalduses, hoiatades, et kavatseb vabastada kõik (Armeenia poolt) okupeeritud territooriumid, kui provokatsioonid ei lõppe.

Aserbaidžaani väed kavatsevad tugevdada Karabahhi aladel oma positsioone

Kaitseametkond lisas, et Aserbaidžaani väed kavatsevad rajada äsja vabastatud Karabahhi aladele kindlustusi ja tugevdada seal oma positsioone.

Tunnustamata Mägi-Karabahhi vabariigi kaitseministeeriumi pressiesindaja David Babajan ütles AFPle, et sõjategevus ei ole rindejoonel kordagi lakanud.

«Äge sõjategevus käib Karabahhi rindejoone kagu- ja kirdesektorites,» sõnas ta.

Karabahhi väed väitsid varem pühapäeval, et vallutasid Aserbaidžaani vägedelt tagasi strateegilise Lala-Tepe kõrgendiku, mille Aseri väed laupäeval hõivasid.

Bakuu lükkas teate ümber, väites, et kõrgendik on jätkuvalt Aseri vägede kontrolli alla ja mässulised kandsid tõsiseid inimkaotusi.

Aserbaidžaani kaitseministeeriumi teatel rikkusid Armeenia relvajõud öö jooksul relvarahu 130 korda. «Suurtükkidest tulistati nii Armeenia kui ka okupeeritud Karabahhi territooriumilt.» 

«Aserid üritavad peale tungida, kuid lüüakse tagasi. Olukord on pingeline, ent paanikat ei ole,» ütles Armeenia kaitseministeeriumi pressiesindaja Artsrun Hovhannisjan pühapäeval AFPle.

Aserbaidžaan jätkas täna kella kuue paiku (kella viie paiku Eesti aja järgi) hommikul «agressiivset sõjalist tegevust kontaktjoonel», teatas separatistliku Mägi-Karabahhi kaitseministeerium.

Karabahhi võimude sõnul kasutavad aseri relvajõud suurtükke ning soomukeid.

«Mägi-Karabahhi armeeüksused rakendavad vajalikke samme vaenlase pealetungi tagasilöömiseks,» teatasid separatistliku piirkonna võimud.

Armeenia on valmis osutama Mägi-Karabahhile otsest sõjalist abi 

Armeenia on valmis osutama Stepanakertile otsest sõjalist abi juhul, kui olukord Mägi-Karabahhi konfliktitsoonis eskaleerub, teatas Jerevan pühapäeval.

Armeenia on valmis mis tahes arenguteks, sealhulgas ka otsese sõjalise abi osutamiseks Mägi-Karabahhi Vabariigile,ütles Armeenia asekaitseminister David Tonojan pühapäeval välisriikide sõjaväeatašeedele.

Tonojan andis olukorrast ülevaate ja arutlusel olid ka Aserbaidžaani agressiooni põhjused, teatas Armeenia kaitseministeerium avalduses.

Armeenia teatel alustas Aserbaidžaan reede õhtul tankide, suurtükkide ja helikopteritega ulatuslikku rünnakut Mägi-Karabahhi kontaktjoonel, lisades, et suuri kaotusi kandnud vaenlase väed löödi tagasi.

Bakuu allikate väitel on Aserbaidžaani väed haaranud kontrolli mitmete Mägi-Karabahhi kõrgendike üle, sealjuures hävitati kuus Armeenia tanki, 15 suurtükki ning mitu rajatist. Kokku on ametnike sõnul tapetud üle 100 vaenlase.

Armeenia kaitseministeerium on Bakuu väited kõrgendike hõivamise ja kaotuste kohta tagasi lükanud.

Olukord Mägi-Karabahhi ja Aserbaidžaani kontaktjoonel pingestus ööl vastu laupäeva, kui Armeenia teatas Aserbaidžaani relvajõudude pealetungi tagasilöömisest. Aserbaidžaani teatel vastasid riigi väed Armeenia provokatsioonile.

Laupäeval teatati vähemalt 18 Armeenia ja 12 Aseri sõduri hukkumisest ägedates lahingutes.

Armeenia teatel alustas Aserbaidžaan reede õhtul tankide, suurtükkide ja helikopteritega ulatuslikku rünnakut Mägi - Karabahhi kontaktjoonel, lisades, et suuri kaotusi kandnud vaenlase väed löödi tagasi.

Aserbaidžaani teatel on kokkupõrgetes süüdi Armeenia

Nii Venemaa kui ka lääneriigid on kutsunud vaenupooli vaoshoitusele.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Püsivat lahendust konfliktile üritab leida USA, Prantsusmaa ja Venemaa esindajatest eesistujatega Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski grupp.

Aserbaidžaan ja Karabahhi separatistid pole pärast 1994. aasta relvarahulepet kunagi rahulepet sõlminud ning piiriülesed tulevahetused on sagedased. Ööl vastu laupäeva puhkenud kokkupõrgete näol on siiski tegemist tõsise eskalatsiooniga.

Aserbaidžaan, mille sõjalised kulutused on viimastel aastatel ületanud kogu Armeenia riigieelarve, on korduvalt ähvardanud Karabahhi jõuga tagasi võtta, kui läbirääkimised tulemusi ei anna.

Moskva toetusega Armeenia on kuulutanud, et lööb tagasi igasuguse rünnaku.

Vaata videost, kuidas jõuavad haiglasse lahingus haavata saanud Armeenia sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles