Obama kriitika pressivabaduse kohta haavas Erdoğani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AFP/SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kritiseeris Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama kommentaare pressivabaduse olukorra kohta tema riigis.

«Mind kurvastab, et need kommentaarid tehti siis, kui mind kohal polnud,» sõnas Erdoğan Türgi ajakirjanikele Washingtonis oma USA visiidi lõpul. «Need teemad ei olnud meie kõnelustel päevakorras,» lisas ta.

«Ta ei rääkinud minuga sellel teemal. Meie viimase telefonivestluse raames arutasime kasulikemate asjade üle kui ajakirjandusvabadus,» sõnas president.

Obama võttis sõna meediavabaduse kohta pärast kahepoolset kohtumist Erdoğaniga.

«Ma olen väljendanud seda talle otse, seega pole mingi saladus, et Türgis on teatud trende, mis mulle muret teevad,» ütles Obama vastuseks küsimusele, kas ta peab Türgit autoritaarseks.

«Ajakirjanduse vastu võetud suund võib viia Türgi väga murettekitavale rajale,» lausus Obama. USA riigipea sõnul rääkis ta neil teemadel ka presidentide kahepoolsel kohtumisel.

Erdoğan rõhutas enda sõnul erinevatel kohtumistel Washingtonis, et Türgis on meediavabadus, mis lubab väljaannetel kutsuda riigipead «vargaks» ja «tapjaks», ilma et neid ettevõtteid suletaks.

«Need väljaanded, kes selliseid solvanguid teevad, eksisteerivad ka praegu,» ütles Erdoğan. «Kui Türgis valitseks diktatuur, siis kuidas need väljaanded millegi sellisega välja tuleksid?» küsis ta.

«Säärased solvangud pole Läänes lubatud,»mainis riigipea.

Türgis on Erdoğani võimu all esitatud süüdistus tuhandetele inimestele presidendi solvamise eest. Kahte valitsuskriitilise päevalehe ajakirjanikku on süüdistatud riigisaladuste avalikustamises.

Erdoğan kaitses Türgi võimude hiljutisi samme meediavabaduse vastu ka USA mõttekojas Brookings Institution. Kõrged USA ja Euroopa ametnikud ning rahvusvahelised sõnavabadusorganisatsioonid kritiseerivad teravalt Türgi meedia vastu suunatud rünnakuid, sealhulgas väljaande Zaman toimetuse hõivamist märtsis ja ajakirjanike kinnipidamisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles