Türgi võtab homme Kreekast tagasi 500 põgenikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Türgi teeb ettevalmistusi homseks 500 migrandi vastuvõtmiseks Kreekast, teatas täna riigi siseminister Efkan Ala.

Ettevalmistusi tehakse hiljuti Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitud rändeleppe raames. Türgi meedia andmeil saabuvad esimesed Kreekast Türki saadetud migrandid Dikili kuurortlinna, mis asub Kreeka Lesbose saare vastaskaldal.

«Oleme Kreeka võimudega ühenduses ning ütlesime, et saame vastu võtta 500 inimest. Nad esitasid meile 400 nime. Võimalik, et homme see arv muutub,» lisas minister.

Iga Kreekast Türki tagasisaadetud süürlase asemel saadavad Türgi võimud EL-i ühe põgenikelaagris viibiva süürlase. Türgi-ELi rändelepe on pälvinud inimõiguslaste hukkamõistu. Kava eesmärgiks on lõhkuda inimsmugeldajate ärimudel ja peatada ebaseaduslik ning inimohvreid nõudev immigratsioon Euroopa Liitu.

Ala sõnul on Türgist Kreekasse mereületust katsetanud inimeste arv vähenenud viimase 10 päevaga 300 inimesele. Selle aasta algusest on Ankara kinni pidanud umbes 1715 inimsmugeldajat ja 351 neist on vangistatud, lisas ta.

Alates 1. jaanuarist on tabatud Türgist ebaseaduslikult lahkumas üle 65 000 migrandi ja neil ei lubatud edasi liikuda, ütles minister.

Ala andis mõista, et Kreekast Türki tagasi saabunuAfganistani, Iraagi ja Pakistani kodanikud saadab Ankara tagasi viimaste kodakondsusjärgsesse riiki. Süürlased toimetatakse Türgis asuvatesse põgenikelaagritesse või muudesse piirkondadesse.

Ministri sõnul viibib praegu Türgis 2,75 miljonit Süüria põgenikku. Neist neljandik elavad põgenikelaagrites ning ülejäänud linnades või muudes asulates. Türgis elavate süürlaste abistamiseks on nüüdseks kulutatud 8,8 miljardit eurot, lausus Ala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles