Eksperdid: õhulöögid on ajanud ISISe rahahätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi julgeolekujõud ISISe lipuga.
Iraagi julgeolekujõud ISISe lipuga. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide terrorismivastase võitluse asjatundjad ütlevad, et kuid kestnud õhurünnakud naftarajatiste vastu on tekitanud terroristlikus Islamiriigis (ISIS) seninägematu rahapuuduse ning piiranud rühmitise võimekust maksta oma liikmetele palka ja viia läbi rünnakuid. 

Tegu olevat esimese korraga, kui USA ametnikud näevad rahalise kitsikuse ilminguid: väidete kohaselt on ISISe juhtkonna seas tekkinud erimeelsused, üksteist süüdistatakse korruptsioonis, haldussuutmatuses ja vargustes. Sularahapuuduses on mitmed üksused pidanud leppima vaid pooliku palgaga ning hiljuti pooli vahetanud võitlejate sõnul pole osad neist saanud raha terveid kuid.

«Esimest korda saame kõlada optimistlikult,» lausus USA rahandusministeeriumi terroristliku rahastuse osakonna asesekretär Daniel Glaser. «Ma usun tõepoolest, et meie tegevusel on märkimisväärne mõju.»

Õhulöögid naftaväljade, töötlustehaste ja tankerite vastu on anonüümsuse tingimustel kõnelenud luureametnike andmeil kärpinud ISISe naftatoodangut ligi kolmandiku. Kogu rühmitise naftaärist saadavad tulud on aga alla käinud pea 50 protsenti, seda nii tänu odavamaks muutunud hindadele kui grupeeringu enda alanenud tehnilisele võimekusele. «Kuid nad teenivad endiselt palju raha ning meil on veel pikk tee minna,» kõneles Glaser.

Samal ajal on õhurünnakutes saanud surma mitmed ISISe juhtninad, nende hulgas ligi nädal aega tagasi hukkunud rühmitise rahandusminister Haji Imam. Samuti on kaotuste läbi lahinguväljal kahanenud terroristide hallatav territoorium võrreldes aasta tagusega pea 40% – mis avaldab mõju maksukogumisest saadavala sissetulekule. Erinevalt al-Qaedast, mis rahastas end peamiselt välissponsorite toel, on ISIS rakendanud alati lokaalset finantsmudelit.

«Kui nad ei kontrolli territooriumi, ei saa nad kasutada ära elanikkonda. Nad ei saa ka kasutada loodusressursse, olgu seelleks nafta, vili või vesi,» lausus FBI heaks töötanud terrorismivastane ekspert Matthew Levitt.

Osade ekspertide hinnangul on hiljutised rünnakud Euroopas osaliselt reaktsiooniks just aina halvenevamale käekäigule ISISe kodukandis. Mõnede hinnangul võib rahaline surve muuta rühmitise lühiperspektiivis hoopis agressiivsemaks ja ettearvamatumaks. «Sa ajad metslooma nurka ning ta hakkab vastu,» lausus Levitt.

Ametnikud hoiatavad siiski, et rühmitis on varemgi saanud üle tõsistest tagasilöökidest ja selle juhid on takistuste ületamisel leidlikud. «Nad ei ole rahanduskiiris, mis viiks nende kokkuvarisemiseni,» kommenteeris Iraagi sõjaline strateeg Hisham al-Hashimi. «Nende käes on endiselt 60 protsenti Süüria naftapuurtornidest ja viis protsenti Iraagi omadest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles