Saksa minister: Euroopa põgenikekriisi haripunkt võib olla möödas (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandist naine Kreeka-Makedoonia piiril loosungi all «Me tahame minna Saksamaale».
Migrandist naine Kreeka-Makedoonia piiril loosungi all «Me tahame minna Saksamaale». Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa tabanud migrandikriisi haripunkt on ehk möödunud, kuid edasiste massiliste sissevoolude vältimiseks peaks Euroopa Liit kaaluma rändelepete sõlmimist Põhja-Aafrika riikidega, ütles Saksamaa siseminister Thomas de Maizière.

Esmaspäeval jõustub ELi ja Türgi vahel sõlmitud vastuoluline rändelepe. Iga Kreekast Türki tagasisaadetud süürlase asemel saadavad Türgi võimud Euroopasse ühe põgenikelaagris viibiva süürlase.

Saksamaa võttis möödunud aastal vastu üle miljoni põgeniku ja migrandi, kuid nüüdseks on Austria piiri kaudu saabuvate inimeste arv langenud keskmiselt 140 inimesele päevas.

«Võin väga suure ettevaatlikkusega öelda, et rändekriisi tipp on möödas,» ütles de Maizière nädalalehele Tagesspiegel am Sonntag.

«Praegu on veel mõned küsimused, millele peame leidma vastuse,» lisas ta. «Nende seas on Türgiga läbi räägitud lepe ning lahenduste leidmine võimalike alternatiivkanalite esilekerkimisele näiteks Liibüa ja Itaalia vahel.»

«Kui inimesed hakkavad taas seda kasutama, siis peame otsima sarnaseid lahendusi, nagu kasutati Türgiga, ning alustama Põhja-Aafrika riikidega läbirääkimisi,» rääkis siseminister.

«Suudaksin kujutada ette Itaaliast tagasi saadetud põgenike vastuvõtukeskusi Põhja-Aafrikas ning humanitaarkaalutlustel vastuvõtmise programmi alustamist asjassepuutuva Põhja-Aafrika riigiga,» lisas de Maizière.

Minister hoiatas, et mis tahes sellise programmi rakendumise nimel tuleb teha palju rasket tööd.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles