LAVi parlament arutab teisipäeval presidendi tagandamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi parlament arutab järgmisel nädalal opositsiooni algatust president Jacob Zuma tagandamiseks, teatas parlamendispiiker pühapäeval.

Opositsioonilise Demokraatliku Alliansi (DA) algatus tuleb arutusele teisipäeval, ütles spiiker Baleka Mbete ajakirjanikele, lisades, et riigipea tegevust arutatakse põhiseaduse paragrahvi 89 alusel.

DA taotleb Zuma tagandamist pärast konstitutsioonikohtu neljapäevast otsust, mille kohaselt ei suutnud riigipea kinni pidada, kaitsta ja austada põhiseadust, ignoreerides riikliku järelevalveameti korraldust tagastada eraresidentsi remondiks kasutatud riigiraha.

Kohtu eesistuja Mogoeng Mogoengi sõnul eiras oma kohustusi ka parlament, kes ei võtnud Zumat skandaali eest vastutusele.

Võimuerakonnal Aafrika Rahvuskongress (ANC) on parlamendis ülekaalukas enamus.

Zuma lausus reedel telepöördumises, et ei ole kunagi teadlikult põhiseadust rikkunud. «Küsimus on põhjustanud palju pettumust ja segadust, millega seoses ma vabandan nii enda kui valitsuse nimel,» lisas ta.

Presidendikantselei sõnul oli Zuma pakkunud, et maksab osa rohkem kui 20 miljonist dollarist tagasi. Kriitikute väitel tegi ta ettepaneku kohtuasja vältimiseks.

Zuma teine ametiaeg lõpeb 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles