Pildid: täna saadetakse esimesed 500 põgenikku Kreekast tagasi Türki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vastavalt kokkuleppele alustab Kreeka täna põgenike tagasisaatmist Türki ning esimesed 500 peaks saabuma Kreeka Lesbose saarelt Lääne-Türgi sadamalina Dikilisse.

Euroopa Liit ja Türgi leppisid märtsis kokku, et Kreeka saartele illegaalselt saabunud isikud suunatakse tagasi Türki, kust nad üle mere Kreekasse liikusid, edastab BBC.

Iga Kreekast tagasi saadetava illegaalse süürlase kohta võtavad Euroopa Liidu riigid vastu asüülitaotluse esitanud ja sellele heakskiidu saanud süürlasi.  

Selle sammuga tahetakse suurendada kontrolli migrantide masside üle ja vähendada põgenike hukkumist Egeuse merel.

Kreekas olevate põgenike teatel ei ole neile Türki tagasisaatmise protseduuri piisavalt selgitatud ja nad ei tea, mis neid ees oodata võib.

Mitmete uudisteagentuuride andmetel on tagasisaatmisega seotud mitmed raskused ja puudujäägid, kuna Egeuse mere mõlemal kaldal ei ole piisavalt tööjõudu, et sellega tegeleda.

ELi ja Türgi kokkuleppe kohaselt saadetakse Kreekast Türki tagasi need illegaalselt saabunud migrandid, kes ei esitanud Kreekas asüülitaotlust või nende asüülitaotlus lükati tagasi.

ELiga põgenike tagasivõtmise lepingu sõlminud Türgi saab nii majanduslikku kui poliitilist kasu.

Türgi siseministeeriumi teatel EList tagasisaadetud mittesüürlased deporteeritakse Türgist, kuid süürlased saadetakse põgenikelaagritesse.

Inimõigusorganisatsioonid nimetasid põgenike edasi-tagasi saatmist ebahumaanseks ja illegaalseks ning et neid inimesi võib oodata Türgist väljasaatmisel kindel surm.

Alates möödunud aastast on üle mere Türgist Kreekasse saabunud üle ühe miljoni migrandi ja sõjapõgeniku, kelle eesmärgiks on jõuda Euroopa jõukatesse riikidesse nagu Saksamaa ja Rootsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles