Kreml: Panama andmeleke on rünnak Putini vastu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX/TASS

Kreml nimetas täna Panama dokumentide lekitamist rünnakuks Vene presidendi Vladimir Putini vastu.

«Peasihtmärk on Putin ja meie kodumaa Venemaa, meie stabiilsus ja eelseisvad valimised, lekke eesmärk on olukorda destabiliseerida,» ütles Kremli esindaja Dmitri Peskov, kelle sõnul leketes ei ole Vene liidri kohta midagi uut ega konkreetset.

Ajakirjanikele pressikonverentsi andnud Dmitri Peškovi väitel on kõik Panama dokumentide kallal töötanud uurivad ajakirjanikud endised Ameerika Ühendriikide ametnikud ja seotud salateenistusega.

«Me teame seda nn ajakirjanike kogukonda,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peškov ajakirjanikele, viidates nähtavasti Rahvusvahelisele Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumile (ICIJ).

Kreml: Panama dokumentidega töötavad endised USA luureametnikud

«Nende seas on palju ajakirjanikke, kelle peamine tegevusala ei ole ajakirjandus: hulk endisi USA välisministeeriumi, Luure Keskagentuuri (CIA) ja teiste eriteenistuste töötajaid.»

ICIJ avaldatud materjalides napib üksikasju ning ülejäänu toetub kahtlustustele ja spekulatsioonidele, lausus Peškov.

Tema sõnul ei kavatse Kreml ise ICIJ väidetele vastata.

ICIJ avaldas eile õhtul Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekitatud dokumentidele toetuva uurimustöö, millest selgub, et paljud rahvusvahelise elu tegelased on kasutanud maksuparadiise.

Teiste seas on Putini nõndanimetatud lähikonda kuuluvad isikud kahe aasta jooksul suunanud maksuparadiisidesse üle miljardi dollari. Putini lähikonda kuuluvaks liigitatakse teiste seas kapellmeister Sergei Roldugin ning ärimeestest vennad Boris ja Arkadi Rotenberg. Samuti Soomega seotud ärimees Gennadi Timtšenko.

«Roldugin ja paljud teised inimesed mitmesugustelt elualadelt jäävad endiselt Putini sõpradeks," ütles Peskov.

Kremli pressisekretär vastas nii ajakirjanike küsimusele, kas Sergei Roldugin jääb pärast materjalide avalikustamist endiselt Putini lähedaseks sõbraks.

Peškov lisas: «Putinil on palju sõpru nii kodu- kui ka välismaal.»

«On ilmselge, et välismaal on putinofoobia jõudnud sellisele tasemele, et rääkida Venemaast, mingitest Venemaa tegudest hästi, mingitest Venemaa edusammudest on juba a priori keelatud,» ütles presidendi pressisekretär.

Tema sõnutsi on vaja rääkida halvasti, on vaja rääkida palju halba, halb on, kui ei ole midagi rääkida, peab midagi kokku plätserdama, sõnas Peškov.

Pressisekretär soovitas meenutada sedasama Palmyra olukorda, strateegilist pöörangut Süürias, Süüria valitsusvägede ilmselget edu. «See edu kajastus uudistes harva, seda kalduti maha vaikima. Vaieldamatult selline positiivne muutus tuli millegagi katkestada. Seepärast kaldume siduma seda taoliste ilmingutega,» märkis Peškov.

Advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkis umbes 11,5 miljonit dokumenti.

Nõndanimetatud Panama dokumendid sai umbes aasta tagasi enda kätte Saksamaa ajaleht Süddeutsche Zeitung. Pärast seda on neid uurinud pea 400 ajakirjanikku 80 erinevast riigist. Sadade ajakirjanike koostööprojekti käigus kaevati maksuparadiiside kohta informatsiooni mitmeid kuid. Informatsiooni on ajavahemikus 1977. aastast alates kuni 2015. aasta lõpuni. Soomest osalesid Yle MOT ja Spotlight.

Peale Panama on dokumentides informatsiooni ka Bahamal, Briti Neitsisaartel, Seišellidel, Bermudal ja Niuel registreeritud ettevõtete kohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles