5 küsimust ja vastust Panama lekke kohta (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Mossack Fonseca advokaadibüroo logole
Vaade Mossack Fonseca advokaadibüroo logole Foto: SCANPIX

Täna ülemaailmset kajastust leidnud Panama leke, millega on seotud ka mitmed Eesti juurtega firmad, on tekitanud palju segadust.

Milles seisneb Panama leke?

Lekkinud Mossack Fonseca advokaadibüroo andmed näitavad, kuidas firma kliendid tegelesid rahapesuga, vältisid sanktsioone ja makse. See Panamas asuv büroo müüb anonüümseid offshore firmasid klientidele üle maailma alates tuhandest dollarist ehk umbes 880 euro eest.

Keda võib dokumentidest leida?

Lekkes avaldatud dokumentidega on seotud 12 praegust või endist riigipead, kaasa arvatud diktaatorid, keda on süüdistatud riigi vara omandamises. Näiteks, Venemaa riigipea Vladimir Putini nime mainitakse seoses miljardi dollari suuruse rahapesuskeemiga.

Dokumendid toovad välja üle 60 inimese, kes on mõne riigipeaga suguluses või lähedases koostöös. Briti peaministri, David Cameroni, isa nimi on näiteks lekkinud dokumentides kajastust leidnud. Samuti viidatakse rahvusvahelisele jalgpalliliidule, FIFAle.

Mida on osalistel öelda?

Mossack Fonseca, kes on skandaalis kesksel kohal oleva advokaadibüroo juht, väidab, et on sarnase skeemi alusel opereerinud juba 40 aastat, kuid kriminaalses tegevuses pole bürood veel kunagi süüdistatud.

Vladimir Putini esindaja Dmitry Peskovi sõnul on tegemist puhtakujulise riigipea laimuga ning Putini seotus lekkes avalikuks tulnud rahapesuga ei vasta tõele.

Rahvusvaheline Jalgpalliliit FIFA on uurimise alla võtnud Juan Pedro Damiani, kes on FIFA eetikakomitee liige.  

Kes on lekke taga?

Isik või isikud, kes lekitasid 11,5 miljonit dokumenti, on teadmata. Tegemist on ajaloo suurima andmete lekkega. Informatsiooni võib leida dokumentidest aastani 1977, sealhulgas passikoopiaid ning lepinguid.

Kui palju raha on skandaaliga seotud?

22,9 triljonit dollarit (20,1 triljonit eurot) on hinnanguline summa, mis maksuparadiisidesse peidetud.  

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles