Ukraina president eitas lekke järel rikkumisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca peakorter Panamas.
Mossack Fonseca peakorter Panamas. Foto: Arnulfo Franco / AP

Ukraina president Petro Porošenko, kes Panama advokaadibüroost lekkinud dokumentide kohaselt omab maksuparadiisides kolme arvet, eitas esmaspäeval igasuguseid rikkumisi.

«Ma võin olla esimene Ukraina tippametnik, kes suhtub varade deklareerimisse, maksude maksmisse ja huvide konflikti tõsiselt ja sügavalt ning täidab kõiki Ukraina ja rahvusvahelisi seadusi,» kinnitas Porošenko Facebookis.

«Presidendiks saades lõpetasin oma varade juhtimises osalemise ja delegeerisin selle konsultatsiooni- ja õigusbüroodele.»

President ei eitanud arvete olemasolu, kuid kinnitas, et need ei riku ei Ukraina ega rahvusvahelisi seadusi.

Panama advokaadibüroost lekkinud dokumentide kohaselt on Porošenkol Briti Neitsisaartel registreeritud firma, mida ta ei ole tuludeklaratsioonides maininud.

Ühelgi kolmest Porošenko maksuparadiisi-firmaga seotud arvel ei ole üle 2000 euro, kuid väidetavalt kasutas riigipea neid oma šokolaadiimpeeriumi maksudest kõrvalehoidmiseks. Ühe Porošenko abi sõnul loodeti tehingutega Briti Neitsisaartel «parandada Rosheni grupi atraktiivsust», arvestades keerulist ärikliimat sõdivas Ukrainas.

«Porošenko oli 2014. aasta suvel, kui Ukraina oli Venemaa agressiooni tõttu rängalt lüüa saamas, ametis oma varade jaoks maksuparadiisi loomisega,» märgitakse lekitatud dokumente käsitlevas raportis. «Porošenko tegevus võib olla ebaseaduslik kahes punktis: ta pani presidendina aluse uuele kompaniile ega deklareerinud seda.»

Ukraina populistliku Radikaalse Partei juht Oleg Ljaško, kelle erakonnal on ülemraadas 21 kohta, teatas esmaspäeval, et on seoses skandaaliga algatanud presidendi tagandamismenetluse.

Tagandamisprotsessi ei saada suure tõenäosusega edu, sest Ukrainal puudub jätkuvalt seadus, mis paneks paika vastava protseduuri.

Ukraina peaprokuratuur teatas, et on lekitatud infot uurinud ega ole leidnud «tõendeid kuriteo kohta».

Kontode olemasolu fakt ei lisa ilmselt veenvust Porošenko kinnitustele pingutustest korruptsiooni väljajuurimisest Ukrainas.

Porošenko finantsnõunike sõnul loodi arved eesmärgiga aidata presidendil müüa Roshenit, millest ta lubas 2014. aasta mais presidendiks saades vabaneda, ent pole seda tänini teinud.

«Panama dokumentide» andmeil on presidendi rikkus 858 miljonit dollarit.

Korruptsioonivastase organisatsiooni Transparency International Kiievi büroo süüdistas Porošenkot Ukraina põhiseaduse rikkumises. «Äriühingute loomine presidendina on põhiseaduse otsene rikkumine,» teatas Transparency Ukraina haru avalduses.

Lisaks süüdistas Transparency riigipead «korruptsioonivastaste standardite rikkumises».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles