Obama: NATO on USA ja Euroopa kollektiivkaitse nurgakivi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama kinnitas täna, et NATOl on endiselt juhtroll Ühendriikide ja Euroopa kollektiivkaitses.

Obama võõrustas NATO asutamise 67. aastapäeval Valges Majas alliansi peasekretäri Jens Stoltenbergi.

«Ilmselglt on praegu maailmas väga rahutu aeg. Euroopa on koondumispunktiks paljudele ülemaailmset julgeolekusüsteemi puudutavatele pingetele,» lausus USA riigipea.

«NATO tugevuse tõttu ... olen kindel, et hoolimata tormistest vetest suudame me jätkuvalt rõhutada ja tagada rahu, julgeolekut ja õitsengut, mis on seni olnud Atlandi-ülese suhte tunnusmärkideks.»

President arutas enda sõnul peasekretäriga võitlust äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu ning potentsiaalseid operatsioone Liibüas.

Obama kutsus pöörama tähelepanu ka Süüria kodusõja tekitatud rändekriisile. Migrandid võtavad ette ohtlikke reise ning lääne vastus sellele peab olema «inimlik ja läbimõeldud», lausus ta.

USA president ja NATO peasekretär arutasid ka Afganistani, Ukrainat ja konfliktide lahendamist Venemaaga.

Ühendriikide vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Donald Trump nimetas hiljuti NATOt «aegunuks». Stoltenbergi sõnul on NATO sama tähtis kui kogu oma eksistentsi vältel.

«NATO on suutnud kohaneda ohtlikumaks muutnud maailmaga,» lausus Stoltenberg, lisades, et NATO alustas möödunud nädalal Iraagi sõdurite väljaõpetamist.

Obama tõi esile oma ettepaneku neljakordistada Pentagoni rahastust sõdurite toimetamiseks Euroopasse ja seal õppuste pidamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles