Nordea peatab koostöö Panama dokumentide keskmes oleva õigusbürooga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea pank.
Nordea pank. Foto: Toomas Huik

Pangagrupp Nordea peatab koostöö Panama advokaadibüroo Mossack Fonsecaga, kust lekkisid avalikkusesse nn Panama dokumendid, ütles grupi tegevjuht Casper von Koskulli esmaspäeval Rootsi rahvusringhäälingule SVT.

Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avaldas pühapäeva õhtul Mossack Fonsecast lekitatud dokumentidele toetuva ajakirjandusliku uurimustöö, millest selgub, et paljud rahvusvahelise profiiliga avaliku elu tegelased on kasutanud maksuparadiise.

Anonüümne allikas pakkus dokumente Saksa päevalehele Süddeutsche Zeitung rohkem kui aasta eest. Dokumente on kokku 2,6 terabaidi jagu ning selle hulgas on elektronkirju, finantsandmeid sisaldavaid töölehti, passe ja firmade andmeid. Sellest selgub, kuidas maailma rikkad ja mõjuvõimsad inimesed kasutasid 1977.-2015. aastani oma varade varjamiseks panku, õigusbüroosid ja riiulifirmasid.

Leke mõjutas Põhjamaades enim just Nordea panka. Ettevõte väidetavalt aitas paljudel oma rikastel klientidel vältida maksude maksmist ja firma kohta on avaldatud üle 10 000 dokumendi, millega see on suurtest pankadest kuuendal kohal, kirjutab Rootsi ärileht Dagens Industri.

Von Koskulli sõnul ei kiida Nordea maksudest kõrvalehoidmist heaks.

Soome rahandusminister Alexander Stubb mõistis maksudest kõrvalehoidmise rängalt hukka. Stubbi sõnul on ta üllatunud, et Soomes tegutsev Nordea on skandaaliga tihedalt seotud, kirjutas Soome meediakanal Yle.

Ministri sõnul peavad politsei ja muud ametiasutused välja selgitama, kas maksudest kõrvalehoidjate seas on ka soomlasi.

«Kui pank on teadlik, et nende kontot kavatsetakse kasutada seadusvastasel eesmärgil, siis nad peavad konto avamisest keelduma. Lisaks peab pank teavitama võime ka juhul, kui (vastavasisuline) kahtlus tekib hiljem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles