Maailma sõjalised kulutused pöördusid 2015. aastal taas tõusule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kogu maailma sõjalised kulutused pöördusid 2015. aastal pärast neli aastat kestnud langust taas tõusule, selgus Stockholmis baseeruva Rahvusvahelise Rahu-uuringute Instituudi (SIPRI) teisipäeval avaldatud raportist.

Ülemaailmselt kulutati 2015. aastal sõjaväele kokku 1,67 triljonit dollarit (1,47 triljonit eurot), mis on 2014. aastaga võrreldes 1 protsendi võrra suurem, öeldi SIPRI raportis. Tegemist oli esimese tõusuga 2011. aastast.

Tõusu põhjustasid peamiselt suurenenud kulutused Kesk- ja Ida-Euroopas, Aasias, Okeaanias ja Lähis-Idas. Lisaks on peatumas lääneriikide sõjaliste kulutuste langus, kirjutas instituut. Kulutused vähenesid Põhja-Ameerikas, Lääne-Euroopas, Aafrikas, Ladina-Ameerikas ja Kariibi mere riikides.

Sõjaliste kulutuste edetabelit juhib jätkuvalt ülivõimsalt USA. Riigi kaitsekulutused olid 2015. aastal 596 miljardit dollarit, mis on küll 2014. aastaga võrreldes 2,4 protsenti pisem, kuid tegemist oli varasemate aastatega võrreldes väiksema langusega.

Pingereas teisel kohal on 215 miljardi dollariga Hiina, mille kaitsekulutused tõusid 2014. aastaga võrreldes 7,4 protsenti.

Saudi Araabia on 87,2 miljardi dollariga kaitsekulutustelt kolmandal kohal. Moskva kulutas sõjaväele mullu 66,4 miljardit dollarit ja hõivab neljandat kohta.

Suurbritannia oli viies 55,5 miljardi, India kuues 51,3 miljardi ja Prantsusmaa seitsmes 50,9 miljardi dollariga.

USA sõjaväe eelarve vähenes 2006.-15. aastani 3,9 protsenti. Hiina relvajõudude eelarve suurenes sel perioodil seevastu 132 protsenti. Saudi Araabia ja Venemaa puhul suurenes näitaja sel perioodil vastavalt 97 ja 91 protsenti, selgus SIPRI andmetest.

Sõjaväekulutused jätkavad langust pea terves Lääne-Euroopas, kuid selle tempo aeglustus 2014. aastaga võrreldes 1,3 protsendile. Kesk-Euroopa riikide kulutused tõusid seevastu 13 protsenti. "Selle trendi põhjuseks on Venemaa, (äärmusrühmitus Islamiriik) IS ja NATO poliitika," lausus SIPRI teadur Sam Perlo-Freeman.

Suurenevad pinged Hiina ja Põhja-Koreaga suurendavad kaitsekulutusi Indoneesias, Filipiinidel, Jaapanis ja Vietnamis, kirjutas SIPRI.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles