Meedia: Moldova ekspeaministril oli osakuid kahes offshore-firmas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ion Sturza.
Ion Sturza. Foto: Wikipedia

Uuriva ajakirjandusega tegeleva RISE Moldova ajakirjanike väitel oli riigi endisel peaministril Ion Sturzal osakuid kahes Briti Neitsisaartel asuvas offshore-firmas.

Ajakirjanikud uurisid viise, kuidas poliitikud kasutavad offshore-firmasid oma varade varjamisesks.

Sturza oli peaminister 1998.-99. aastani. Poliitik oli 2002.-09. aastani tippjuht Rumeenia naftakompaniis Rompetrol. Rumeenias, Moldovas, Bulgaarias, Prantsusmaal, Ukrainas ja Gruusias tegutsenud ettevõte müüdi 2009. aastal Kasahstani riiklikule naftafirmale KMG.

Endine riigipea edendas Rompetroli huve Venemaal ja kunagise Nõukogude Liidu riikides. Sturzast, Rompetroli tegevjuhist Dinu Patriciust ja firma Moskva haru juhist Constantin Lutsenkost said 2005. aastal äripartnerid ettevõttes Markside Holdings Ltd. Firma varad muudeti likviidseks 2012. aastal salajasel aktsionäride koosolekul ning otsusele pani allkirja Sturza. Patriciu suri 2014. aastal.

Sturza ja Lutsenko olid RISE Moldova avaldatud dokumentide alusel ka äripartnerid ettevõttes Chandler Group Holdings. Lisaks neile kuulus sinna ka Venemaal 2000.-08. aastani Norra suursaadikuna ametis olnud Øyvind Nordsletteni poeg Gunnar Nordsletten. Sturza loovutas hiljem oma aktsiad Lutsenkole.

«Oli mitmeid firmasid, kus olime tegevjuhid ja kasusaajad, kuid ma ei suuda seda firmat meenutada,» lausus Sturza. «Need polnud ettevõtted, mida kasutati (maksudest) kõrvalehoidmiseks või finantstehingute varjamiseks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles