Peking: Panama lekkega seotud süüdistused on alusetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariigi president Xi Jinping
Hiina Rahvavabariigi president Xi Jinping Foto: SCANPIX

Panama advokaadibüroost lekkinud dokumentidega seotud uudised, mille kohaselt praeguste ja endiste Hiina tipp-poliitikute, teiste seas president Xi Jinping sugulased, omavad maksuparadiisides firmasid, on alusetud, kinnitas Hiina välisministeerium teisipäeval.

Välisministeeriumi esindaja Hong Lei ütles, et ei kavatse teateid rohkem kommenteerida ja keeldus ütlemast, kas dokumentides mainitud isikute suhtes algatatakse uurimine.

"Ma ei kommenteeri neid alusetuid süüdistusi," ütles Hong ajakirjanikele.

Hiina internetitsensorid ja riiklik ajakirjandus eirasid süüdistusi või asusid neid aktiivselt maha suruma. Täna ei olnud Hiinas võimalik avada võrgulehti ja sotsiaalmeedia postitusi, milles on sõnad Panama dokumendid.

Blokeering ei olnud siiski täielik, mõned otsingud andsid tulemuseks materjalid jalgpallur Lionel Messi ja teiste Hiinaga mitte seotud Panama skandaali puudutavate uudiste kohta.

Tabloid Global Times väitis tänases juhtkirjas, et lekke taga on tundmatu jõud ning märkis, et skandaali peasihtmärgiks on läänemaailma vastased, eeskätt Vene president Vladimir Putin.

Skandaali keskmes oleval Panama advokaadibürool Mossack Fonsecal on Hiinas kaheksa kontorit, mis on tekitanud küsimusi firma tegevuse suhtes Hiinas.

Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avaldas üleeile õhtul Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekitatud dokumentidele toetuva ajakirjandusliku uurimustöö, millest selgub, kuidas maailma rikkad ja mõjuvõimsad inimesed kasutasid aastatel 1977-2015 oma varade varjamiseks panku, õigusbüroosid ja riiulifirmasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles