5 asja, mida Hillary Clinton võiks õppida Merkeli edust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton ja Angela Merkel
Hillary Clinton ja Angela Merkel Foto: SCANPIX

11 aastat tagasi sai Angela Merkel esimeseks naiskantsleriks Euroopa ühes võimsamas riigis, Saksamaal. Mida on Ameerika presidendikandidaadil, Hillary Clintonil, õppida «Euroopa Kuningannalt»?

Saksamaa ajaleht The Local tõi välja 5 asja, mida Clinton peaks Merkelilt õppima:

  1. Vahetu kontakt avalikkusega

Kui Merkel esimest korda 2005. aastal kantsleri ametikohale kandideeris, ei tundnud ta ennast avalikkuse tähelepanu all just mugavalt. Ta vältis tervitades inimestega silmsidet ja tema vastused ajakirjanike küsimustele olid liigselt analüütilised, mis jättis neist igava mulje.

Ametikohale asumise järgselt on Merkelis aga toimunud muutus. Ta näib meediaga suheldes enesekindlam ja vähem pinges. Oma 2009. aasta kampaania ajal valis ta hoopiski teistsuguse taktika ning suhtles otse avalikkusega, tuuritades mööda Saksamaad ning vastates publiku küsimustele.

  1. Tagasihoidlikkus

Merkeli oskus ümber käia ülimalt enesekindlate meestest vastaskandidaatidega on oskus, mis Clintonil suure tõenäosusega presidendivalimiste jooksul Donald Trumpiga kokku puutudes ära kulub.

Merkel on avalikkuse poolehoidu võitnud näiteks siiani isiklikult oma igapäevaostude sooritamisega. Ta on jäänud iseendaks isegi kantsleri ametis.

  1. Otsustuskindlus ja halastamatus

Saksamaa sõjajärgse ajaloo pikima perioodi kantsleri ametikohta hoidnud Helmut Kohl, kes armastas Merkelit «väikeseks tüdrukuks» nimetada, sai tema halastamatust tunda siis, kui Kohl naise eestvedamisel nende ühisest parteist- Kristlikust Demokraatide Liidust- välja hääletati. Merkel on kuulus selle poolest, et kasutab oma meesoponentide seksistlikku käitumist nende vastu ära.

  1. Oma suurima nõrkuse enda kasuks pööramine

ma karjääri algusaastail oli Merkeli suurimaks nõrkuseks tema vägagi ebakindel käitumine meediaga suheldes. Ta ei osanud midagi peale hakata näiteks oma kätega, seniks kuni talle sai harjumuseks oma sõrmeotste kokkupanek kõhul. Sellest hoiakust on saanud Merkeli firmamärk

  1. Abikaasa tahaplaanile jätmine

Joachim Sauer- nimi, mis isegi Saksamaa poliitikateadlaste hulgas tuntud ei ole- on Angela Merkeli abikaasa juba pea 20 aastat. Teda on harva avalikkuses näha ja tundub, et mõlemad osapooled on sellise korraldusega rahul.

Merkel on alati tööl olles säilitanud ülimalt professionaalse hoiaku. Oma eraelu ta jagada ei armasta.

Hillary Clintoni puhul võib muidugi taolise hoiaku takistuseks saada asjaolu, et tema abikaasa on eelnevalt juba 8 aastat Valge Maja pea olnud. Et mitte mehe varju jääda, on Hillaryle vajalik Merkelile omaseks saanud eraelu puudutav strateegia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles