Holland hääletab EL-i ja Ukraina assotsiatsioonileppe üle (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina õppurid, Kiievis oma toetust EL assotsiatsioonileppele demonstreerimas
Ukraina õppurid, Kiievis oma toetust EL assotsiatsioonileppele demonstreerimas Foto: SCANPIX

Holland korraldab täna rahvahääletuse Euroopa Liidu ja Ukraina vahel sõlmitud assotsiatsioonileppe toetamise üle.

Valimisjaoskonnad avatakse kell 08.30 Eesti aja järgi.

Kuigi rahvahääletuse tulemus ei ole siduv, jälgivad Moskva ja lääneriigid seda väga tähelepanelikult.

Arvamusküsitlused näitasid, et leppe vastastel on kerge edumaa.

«Arvamused Ukraina kokkuleppe üle lahknevad suuresti ning samal ajal on ka suur rühm neid, kellel ei ole arvamust,» ütles küsitluse korraldanud gallupifirma Ipsos eile.

37 protsenti viimastel päevadel küsitletud inimestest lubas hääletada leppe vastu ja umbes 33 protsenti selle poolt. Ülejäänud ei olnud otsustanud.

Kiiev on viimastel nädalatel saatnud võtmeministrid ja ametnikud Hollandisse, et aidata jah- leeri.

Ukraina president Petro Porošenko väljendas veendumust, et hollandi rahvas toetab lepet, ning hoatas, et tema riik võib langeda Hollandi sisevaidluste ohvriks Euroopa Liidu tuleviku teemadel.

Referendumit nõudnud Hollandi euroskeptikud on möönnud, et hääletus ei ole tegelikult Ukraina üle, vaid selle eesmärgiks on sundida arutama laiemat EL-i vastast teemade ringi ning anda kodanikele rohkem sõnaõigust Brüsselis.

Holland on praegu ainus Euroopa Liidu riik, mis ei ole veel Ukraina ja EL-i assotsiatsioonilepet ratifitseerinud, kuigi Hollandi parlamendi mõlemad kojad on väljendanud sellele põhimõttelist toetust.

Hollandi valitsus ei ole teinud aktiivselt kampaaniat leppe toetamiseks ning on korduvalt öelnud, et ootab ära rahvahääletuse tulemused ning otsustab siis, milliseid samme astuda.

Eelmisel nädalal sekkus debatti ka USA, kutsudes Hollandi valijaid Ukrainat toetama.

«Me usume, et assotsiatsioonilepe on Ukraina, Hollandi ja Euroopa kui terviku parimates huvides,» ütles USA välisministeeriumi kõneisik Elizabeth Trudeau.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles