Amnesty International: hukkamiste arv kasvas, kuid aina enam on hukkamisest loobunud riike (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmanuhtluse ja hukkamise vastane protest Pariisis
Surmanuhtluse ja hukkamise vastane protest Pariisis Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International raporti kohaselt hukati 2015. aastal kogu maailmas rekordarv inimesi, viimati oli umbes nii palju hukatuid 1989. aastal.

Möödunud aastal hukati 1634 inimest, mis on üle 50 protsendi rohkem kui 2014. aastal, edastab Yle.

Tegelik hukatute arv võib olla veelgi suurem, sest Hiina ei avalda hukkamiste statistikat, kuid Amnesty andmetel võidi seal hukata tuhandeid inimesi ehk rohkem kui üheski teises riigis.

Ligi 90 protsenti hukkamistest pandi toime kolmes riigis: Iraanis, Pakistanis ja Saudi Araabias. Kõigis kolmes riigis kasvas hukkamiste arv varasemate aastatega võrreldes, Saudi Araabias isegi 76 protsenti ehk pandi toime 158 hukkamist.

Amnesty International andmetel kasvas hukkamiste arv samuti Egiptuses ja Somaalias, kuid Tšaadis ja Omanis hukati esmakordselt üle mitme aasta.

Surma mõistetuid hukanud riikide arv kerkis möödunud aastal 22lt 25le.

Amnesty teatel on samas kasvanud nende riikide arv, kus ei ole karistusena surmanuhtlust või on sellisest karistamisviisist loobunud.

Selliseid riike on kokku 102, möödunud aastal jõudsid nende riikide sekka Fidži, Madagaskar, Kongo Vabariik ja Suriname.

Mongoolias võeti möödunud aastal vastu surmanuhtlust keelav seadusemuudatus, kuid see jõustus alles sel aastal.

Kui arvata juurde veel riigid, kus kunagi ei ole surmanuhtlus kasutusel olnud, on surmanuhtlusevabu riike praegu maailmas 140.

Ameerika Ühendriikides hukati möödunud aastal 28 inimest, mis kõige väiksem hukkamiste arv alates 1991. aastast. USAs langetati surmanuhtluse karistusotsuseid 52, mis on alates 1970. aastatest võrdlemisi väike arv.

USA 18 osariigi seadusandluses ei ole enam karistusena kirjas surmanuhtlust, maksimumkaristusena saab anda eluaegse vangistuse.

Euroopa riikides oli Valgevene ainus, kus surmanuhtlust määrati, kuid hukkamisi siiski toime ei pandud.

Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas langetasid peaaegu kõik riigid surmanuhtlusotsuseid, välja arvatud Omaan ja Iisrael. Hukkamiste arv kasvas enim Iraanis ja Saudi Araabias.

Saharas kõrbest lõunasse jäävates riikides langes hukkamiste arv 46-t 43le, kuid samas määrati palju surmaotsuseid – 440, mis on nii suur eelkõige Nigeeria surmaotsuste tõttu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles