Türgi asus uurima 50 miljoni türklase isikuandmete väidetavat leket

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan
Türgi president Recep Tayyip Erdogan Foto: SCANPIX

Türgi võimud asusid täna uurima veebi riputatud andmebaasi, mis väidetavalt sisaldab ligi 50 miljoni Türgi kodaniku isikuandmeid.

Häkkerid riputasid andmebaasi veebi selle nädala algul ning sellega käisid kaasas teravad sõnavõtud Türgi juhtkonna suunal. Türgi föderaalprokuratuur alustas juurdlust, sest väite tõelevastavusel ohustaks idenditeedivargus ja -pettus enamikku riigi 78 miljonist kodanikust, kirjutas meedia.

Andmete seas on muu hulgas isikukoodid, aadressid, sünnikuupäevad ja vanemate nimed. Andmete autentsust pole kinnitatud.

«Juurdlus peaks keskenduma sellele, kust leke pärines ja kuidas leke aset leidis,» lausus justiitsminister Bekir Bozdağ.

Ministri sõnul on andmebaasis olevate isikute hulk võrdväärne valimisõiguslike kodanike arvuga. Andes mõista, et lekke motiiv võis olla poliitiline, lausus Bozdağ, et Türgi valimiskomisjon jagab valimisregistrit puudutavat infot kõikide erakondadega.

Kohaliku meedia hinnangul riputati andmebaas lekete avaldamisega tegeleva Islandi rühmituse võõrustatud veebilehele. Rühmitus kasutab Rumeenias asuvaid servereid.

Häkkerid avaldasid veebis teate nimega «Türgi kodakondsete andmebaas», milles toodi esile ka Türgi andmekaitse nõrkused. Selle ilmestamiseks avaldati teates president Recep Tayyip Erdoğani, peaminister Ahmet Davutoğlu ja endise presidendi Abdullah Güli isikuandmed.

«Tehke midagi Erdoğani asjus! Ta hävitab teie riiki tundmatuseni ... Kes oleks uskunud, et tagurlikud ideoloogiad, oma semude edutamine ja Türgis laienev usuäärmuslus viivad tehnilise taristu murenemise ja haavatavuseni,» kirjutati avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles