Esimesed Süüria põgenikud suundusid USAsse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürlane Ahmad al-Abboud koos perega ootamas lendu USAsse Ammani rahvusvahelises lennujaamas Jordaanias.
Süürlane Ahmad al-Abboud koos perega ootamas lendu USAsse Ammani rahvusvahelises lennujaamas Jordaanias. Foto: Scanpix/AP

Kava raames, mis näeb ette kiirendada põgenike ümberasustamist Jordaaniast, suundus täna USAsse esimene Süüria perekond.

Ahmad al-Abboud ning tema perekond on Jordaanias elanud kolm aastat, kuid loodab Ühendriikides leida eest rohkem võimalusi ja vabadusi.

Süüria konflikti ühest kõige tulisemast sõjakoldest Homsist pärit perekond elas Jordaania pealinna Ammani lähistel Mafraqis, kus tal ei õnnestunud tööd leida ning perekonnal tuli elada toidukupongide abil.

Alates mullu oktoobrist on Jordaaniast USA-sse suundunud umbes 1000 põgenikku. Ümberjaotamiskava kiirendamise raames tahetakse seda arvu kümnekordistada.

Kava eesmärgiks on USA-sse 30. septembriks ümber paigutada 10 000 süürlast. Iga päev intervjueeritakse Süürias umbes 600 sõjapõgenikku. Kuigi kava puudutab 10 000 süürlast üle terve maailma, asustatakse suurem osa ümber Jordaaniast, sõnas USA saatkonna põgenikekoordinaator Ammanis Gina Kassem.

10 000 inimest pole ülempiiriks, põgenike arv võib tõsta, lisas ta.

Põgenike ümberasustamine võtab tavaliselt aega 18-24 kuud, kuid kiirendamiskava raames vähendatakse see kolmele kuule, ütles Kassem. Järjekorras pääsevad ettepoole piinamisohvrid ning ohustatud inimgrupid, nagu naised ja vanemateta lapsed.

«Me ei välista kedagi ega otsi konkreetse haridustaseme, keeleoskuse või muudest sotsiaalmajanduslikest teguritest tingitud taustaga perekondi...» sõnas ta.

Jordaanias viibib umbes 653 000 Süüria sõjapõgenikku. Kokku on Jordaanias 1,2 miljonit Süüria migranti, kes saabusid riiki enne relvakonflikti puhkemist 2011. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles