Kaks kolmandikku sakslastest loobuks avatud piiridest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordihalli paigutatud migrandid Saksamaal Hanaus.
Spordihalli paigutatud migrandid Saksamaal Hanaus. Foto: SCANPIX

Kuigi Saksamaa kaalub mais ajutise piirikontrolli leevendamist, sooviks 66 protsenti sakslastest viisavaba liikumise lõpetamist Schengeni alal, selgus arvamusuuringu tulemustest.

Prantsuse uuringufirma Ifop viis lisaks Saksamaale sama uuringu läbi ka Itaalias ja Prantsusmaal. Selgus, et neist riikidest suhtuti Schengeni avatud piiridesse kõige negatiivsemalt Prantsusmaal, kus avatud piiride vastu oli 72 protsenti vastanuist. Itaalias oli sama näitaja 60 protsenti.  

Ifopi juht Jérôme Fourquet seostas tulemusi rändekriisiga ning hiljutiste terrorirünnakutega Pariisis ja Brüsselis. «Enne ütlesid inimesed alati, et Schengeni lõpp tähendaks kogu Euroopa Liidu lõpu algust,» ütles Fourquet.

Fourquet aga ei usu, et paljude riikide otsus kehtestatud ajutine piirikontroll tähendaks Euroopa lõppu. «Euroopa ei lagune koost,» arvas Fourquet.

Sama uuringu järgi leidis 47 protsenti küsitletud sakslastest, et nende kodumaa ei saa enam rohkem põgenikke vastu võtta. Veel möödunud aasta septembris oli sama näitaja 33 protsenti. Itaalia ja Prantsusmaa näitajad olid veelgi kõrgemad, küündides üle 60 protsendi.

Samas näitas uuring, et nii sakslased, prantslased kui ka itaallased peavad oma kohustuseks sõjapõgenike aitamist. Seda toetas 72 protsenti sakslastest, 56 protsenti prantslastest ja 69 protsenti itaallastest.

Seejuures uuriti arvamusuuringus vastajatelt ka terrorismi kohta. 79 protsenti sakslastest avaldas veendumust, et migrantide seas võib olla ka potentsiaalseid terroriste. Prantsusmaal oli sama näitaja 80 protsenti ja Itaalias 84 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles