Kreeka saadab täna Türki teise grupi migrante

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka Lesbose saare Moria põgenikelaagri elanikud
Kreeka Lesbose saare Moria põgenikelaagri elanikud Foto: SCANPIX

Kreeka võimude teatel saadetakse täna vastavalt Euroopa Liidu ja Türgi vahelisele leppele Kreekast Türki teine grupp sisserännanuid.

Põgenikud transporditakse Kreeka saarte sadamatesse bussidega, seal pannakse väljasaadetavad laevadele, mis nad Lääne-Türgi sadamalinnadesse toimetavad, edastab BBC.

Esimene grupp põgenikke jõudis Kreekast tagasi Türki sel esmaspäeval, kuid pärast seda tekkis seisak, kuna osa väljasaadetavaid hakkas Kreekas kiirkorras asüülitaotlusi esitama.

Esmaspäeval jõudis Kreekast Türgisse umbes 200 inimest, kellest enamik olid pakistanlased.

ELi ja Türgi vahelise kokkuleppe kohaselt saab Kreeka pärast 20. märtsi saabunud illegaalsed migrandid saata Türki tagasi juhul, kui nad ei ole esitanud Kreekas asüülitaotlust või see on tagasi lükatud.

Iga Türki tagasi saadetud illegaalist süürlase kohta võtab EL süürlase, kes on esitanud Türgis asüülitaotluse.

Täna Kreekast Türki jõudvad mittesüürlased viiakse Türgi väljasaatmiskeskustesse, süürlased aga põgenikelaagritesse nende süürlaste asemele, kellel on õigus liikuda ELi.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas eile, et Türgi  jätkab ELiga sõlmitud leppe täitmist vaid juhul, kui Türgi saab põgenikeprobleemiga toimetulekuks veel kolm miljardit eurot, EL valmistab Türgile ette ELiga liitumisvõimalust ning türklased saavad ELi Schengeni alal alates juuni lõpust viisavabalt liikuda.

«Kui EL ei astu nimetatud samme, siis Türgi ei täida lepet,» nentis Türgi president.

Saksamaa kantsler Angela Merkel teatas, et EL ei ole jõudnud lepingu omapoolset osa veel täies mahus täita, kuid kõik kulgeb plaanitu kohaselt.

Inimõigusorganisatsioonid avaldasid kahtlust, et Türgi saadab neile tagasi jõudnud põgenikud uuesti Süüria sõjakoldesse, kuid Türgi võimud eitasid seda.

Inimõigusaktivistide teatel on Kreeka hoidnud migrante infosulus ja selle tõttu ei tea neist paljud, mis ees ootab.

4. aprilli seisuga on sel aastal saabunud Kreekasse 152 137 põgenikku, kellest 37 protsenti on lapsed. 53 protsenti põgenikest saabus Türgist Kreeka Lesbose saarele ning Türgist Kreekasse seilamisel hukkus 366 inimest.

2015. aastal saabus Türgi kaudu Kreekasse 853 650 põgenikku, kelle seas on enim süürlasi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles