USA saadab Ida-Euroopa ja Balti riikide kaitseks lisasõdureid (31)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tankitõrjeväed õppusel
Eesti tankitõrjeväed õppusel Foto: SCANPIX

Soome meediakontserni Lännen Media andmetel muudetakse NATO idariikide juures harjutanud väed üheks brigaadiks, mis on püsivalt lahinguvalmis ja millel on kasutada umbes 500 tanki. Soomlaste andmetel hakkab Euroopa julgeolekut tulevikus tagama 9000 lahinguvalmis USA sõdurit.

Hetkel on ameeriklastel Euroopas kaks brigaadi - üks Saksamaal ja teine Itaalias. 30. märtsil kirjutas Postimees, et alates järgmise aasta veebruarist lisandub veel üks brigaad just Ida-Euroopa kaitseks. Kuna brigaadis on üle 3000 sõduri, siis kiire korrutustehe näitab, et kolme brigaadi peale ongi neid kokku ligikaudu 9000.

Mis puudutab sõdurite paigutamist Eestisse, siis esialgu jõuab neist siia väga väike osa ehk vaid kompanii suurune üksus. Kuidas ameeriklaste üksused Euroopas jagunevad, võib välja lugeda mullu juunis Eestis visiidil käinud USA kaitseminister Ashton Carter öeldust, mille kohaselt saadab USA Bulgaariasse, Eestisse, Lätti, Leetu, Poola ning Rumeeniasse 250 tanki, soomukit ning muud sõjaväetehnikat.

Lisaks Ida-Euroopasse paigutatavatele tankidele ja soomukitele ladustavad ameeriklased varustust ka Lääne-Euroopasse. Täpsemalt tuuakse sinna nii palju varustust, et see kataks neljanda brigaadi vajadused. 

Soome kaitseminister Jussi Niinistö ütles, et Balti riikide kaitsealane tugevnemine on Soome jaoks hea. «Läänemere ja Soome seisukohalt on hea, kui Baltimaades pole sõjalist tühikut,» ütles Niinistö.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles