Paavsti ekshortatsioon võtab kokku peresinoditel leitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: AFP/SCANPIX

Paavst Franciscuse värske ekshortatsioon «Amoris Laetitia» tunnistab keerukaid probleeme kaasaegse maailma perede ees, kuid kinnitab samas ka katoliku kiriku senist doktriini valdkondades nagu kontraseptiivide kasutamine ja see, et abielu on vaid naise ja mehe vaheline liit, märgib National Catholic Register (NCR) oma ülevaates selle 262-leheküljelise dokumendi sisu kohta.

«See dokument tegelikult isegi teeb mitmes kontekstis mitu positiivset viidet «Humanae Vitae’le» ja «Familiaris Consortio’le»,» toob NCR välja seose paavst Franciscuse ekshortatsiooni ning kahe viimaste kümnendite katoliku õpetuses samal teemal keskset rolli omanud Johannes Paulus II dokumendi vahel.

«Amoris Laetitia» on põhimõtteliselt kokkuvõte seisukohtadest, milleni jõuti tunamullu ja mullu sügisel Vatikanis peetud perekondade teemalistel sinoditel.

«On minu lootus, et seda teksti lugedes tunnevad kõik kutset armastada ja hoida pereelu, sest perekonnad pole mitte probleem, vaid ennekõike lahendus,» kirjutab paavst ekshortatsiooni lõpuosas.

Nagu märkis Los Angelese peapiiskop José Gomez, on tegu olulise dokumendiga, mis tuleb kriitilisel ajal, kus abielu, perekonna ja inimarmastuse küsimuses valitseb ühiskondlik segadus.

Gomeze sõnul on eriti julgustavad peatükid, mis räägivad meeste ja naiste abieluettevalmistusest ning äsja abiellunud paaridele toe pakkumisest, samuti kohad, mis puudutavad haavatud perekondi ja inimesi keerukas olukorras. Viimaste all mõtles ta tõenäoliselt ennekõike lahutatuid ja homoseksuaale.

Mõned kriitikud samas on leidnud, värskes ekshortatsioonis on liialt palju mitmetimõistetavusi. Katoliiklik filosoof Antonio Livi näiteks leidis, et paavst ei tohiks jätta nii palju tõlgendamisruumi kohalikele vaimulikele sakramentide jagamise teemadel.

«See on tõesti selle dokumendi teoloogiline viga, sest pastoraalne praktika ei saa olla muud kui tundlik, kuid kindel doktriini rakendamine,» leidis Livi.

Ekshortatsioon on spetsiifiline paavsti poolt välja antava dokumendiliik. See on kirikupea õpetusliku sisuga üleskutse katoliiklastele mingi teatud teema tõlgendamiseks ja selles oma usuelu elamiseks. Vatikani dokumentide hierarhias seisab see mõnevõrra madalamal entsüklikast.

Dokumendi originaalversiooni saab lugeda SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles