Piiskop Jourdan: kirik on välihaigla neile, kes ei ela õpetuse järgi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiskop Philippe Jourdan.
Piiskop Philippe Jourdan. Foto: SCANPIX

Kuigi kirik peab arvestama uue olukorraga, kus lahutused ja vabaabielu on väga levinud, pole tema õpetus abielu kohta muutunud, kinnitas Eesti katoliku piiskop Philippe Jourdan eile Postimehele.

- Mida uut «Amoris Laetitia» ütleb?

See on 250 lehekülge pikk dokument. Paavst Franciscuse soovil said kõik piiskopid teksti kätte juba eile ehk meil on olnud vähemalt üks päev, et sellega tutvuda.

Ta ütleb, mida paavst Franciscus oli juba varem öelnud. Ühelt poolt tuletab meelde seda, mis on alati olnud nii piibli kui kiriku õpetus abielu ja perekonna kohta. Muuhulgas pakub väga atraktiivse pildi abielust ja armastusest mehe ja naise vahel ning ka perekonnaelust.

Uus on pigem suhtumine. Ta ütleb, et inimene peab olema kiriku tähelepanu keskmes. Seetõttu peame ühelt poolt õpetama alati seda, mis niikuinii on juba piiblis selge, teiselt poolt aga arvestama uue olukorraga, kus probleemid, mis varem olid meie ühiskondades pigem erandiks – nagu lahutus ja vabaabielu – on nüüd väga levinud ja puudutavad paljusid.

Kirik peab olema – nagu paavst ütles – välihaigla, et aidata ka inimesi, kes ei ela kiriku õpetusega vastavuses. Need inimesed ei ole iseenesest kirikust välja tõrjutud, viimane peab lihtsalt leidma tee igaühe juurde, et aidata tal edasi minna ja Jumalale läheneda.

Uus on rõhuasetus. Aga alused jäävad samaks ega saa muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles