Taani plaanib keelata reisid terrorialadele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DTaani politsei eilsel terrorismivastasel operatsioonil.
DTaani politsei eilsel terrorismivastasel operatsioonil. Foto: Joachim Adrian/AP/Scanpix

Taani valitsus tahab keelata reisimise konfliktipiirkondadesse, kus tegutsevad terrorirühmitused. Algatuse eesmärgiks on lihtsustada Süüriast naasvate võitlejate kohtu alla andmist.

Valitsuse teade tuli päev pärast seda, kui Kopenhaagenis peeti kinni neli isikut, keda kahtlustatakse liitumises äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) Süürias. «Jala tõstmine teatud piirkondadesse saab lihtsalt olema keelatud,» lausus justiitsminister Søren Pind. «Seekaudu lihtsustame nende inimeste karistamist, kes reisivad näiteks Süüriasse eesmärgiga liituda või toetada terrorirühmitust.»

Ettepaneku alusel ähvardaks Taani kodanikke ja elanikke kuni kuus aastat vangistust juhul, kui nad reisivad piirkonda, kus terroriorganisatsioon võtab osa sealsest relvakonfliktist. Maksimumkaristus tõuseb kümne aastani nende puhul, kes lubavad end värvata terroriaktide toimepanemiseks ning 16 aastani neil, kes osalevad lahinguoperatsioonides.

Keelu alt võidakse välja arvata teatud grupid, näiteks ajakirjanikud ja avaliku sektori töötajad.

Opositsioonilised sotsiaaldemokraadid ning immigratsioonivastane Taani Rahvapartei kavatsevad enda sõnul toetada vähemusvalitsuse ettepanekut. See annaks eelnõule parlamendis enamuse toetuse.

Ettepanek esitatakse parlamendile järgnevatel kuudel ning heakskiidu saamisel jõustuks 1. juulil.

Ekpertide hinnangul eelnõu ilmselt ei heiduta Süüriasse reisida kavatsevaid radikaliseerunud noori. «Islamiriigi heaks võidelda soovijaid jätab mis tahes vanglakaristus külmaks,» lausus Firenzes asuva Euroopa Ülikooli Instituudi islamismiekspert Tore Hamming. «Juba praegu pole neil usku Lääne riiklikule mudelile või meie seadustele.»

Taani võimudel on alates möödunud aasta märtsist õigus arestida passe ja kehtestada reisikeeldu neile, keda kahtlustatakse kavatsuses osaleda välisriigis toimuvas relvakonfliktis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles