Põhja-Korea teatas edukast raketimootori katsetusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaprogrammi tõttu on Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid.
Tuumaprogrammi tõttu on Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid. Foto: Scanpix/AP

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas laupäeval, et riik katsetas äsja edukalt mandritevahelistele ballistilistele rakettidele mõeldud uut liiki mootorit, mis võimaldab tuumalööki USA mandriosale.

Ühtlasi võimaldab uus mootor paigaldada mandritevahelistele rakettidele endisest võimsamad tuumalõhkepead.

Lääneriikide asjatundjad suhtuvad Põhja-Korea sellelaadsetesse avaldustesse suurte kahtlustega. USA hinnangul pole Põhja-Koreal tuumarakettide kasutamiseks vajalikku tehnoloogiat ega oskusteavet.

Uudisteagentuuri KCNA teadaande kohaselt viibis uue mootori katsetamise juures Põhja-Korea liider Kim Jong-un isiklikult.

«Seltsimees Kim Jong-un ütles, et võime nüüd toota palju võimsamate tuumalõhkepeadega mandritevahelisi ballistilisi rakette ning rünnata kurjuse pesasid Ühendriikides ja mujal maailmas,» edastas KCNA.

Korea poolsaarel on pinged haripunktis pärast Põhja- Korea 6. jaanuari tuumakatsetust ja mitut seejärel korraldatud raketikatsetust. 7. veebruaril katsetas kommunistlik riik kaugmaaraketti, mida peetakse varjatud ballistilise raketi katsetuseks. Lisaks pingestavad olukorda poolsaarel märtsi algul alanud Lõuna- Korea ja USA iga-aastased sõjaväeõppused, mis on tänavu ajaloo suurimad. Pyongyang peab õppusi sissetungiharjutuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles