Põhjakorealased põgenevad sanktsioonide eest lõunasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un restorani inspekteerimas.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un restorani inspekteerimas. Foto: Reuters/ScanPix

13 välismaal asuvas Põhja-Korea restoranis töötanud diktatuuririigi kodanikku läksid Lõuna-Korea poolele üle – tegu on suurima grupi totalitaarse režiimi alt põgenenutega pärast ÜRO sanktsioonide karmistamist riigi vastu eelmisel kuul.

Põhjakorealased töötasid välismaises restoranis, millelaadseid peetakse vaesunud riigile välisvaluuta teenimise jaoks tosinaid. Lõunanaabrite juurde Souli jõudsid nad neljapäeval. Lõuna-Korea on keeldunud nimetamast riiki, kus ülejooksikud – meesoost juhataja koos 12 naisettekandjaga – töötasid, sooviga kaitsta nende isikuid ning mitte tekitada diplomaatilisi probleeme. Enamus Põhja-Korea restorane asub teadaolevalt Hiinas.

«Töötajad ütlesid, et nad said Lõuna-Korea tegelikkuse ja Põhja-Korea režiimi võltsloomuse kohta teada Lõuna-Korea telesarju ja filme vaadates ning interneti kaudu – ning otsustasid hiljuti tulla üle,» lausus Ühendamisministeeriumi kõneisik Jeong Joon-hee agentuurile Yonhap.

Pealinnal Pyonyangil on põhjust olla murelik, sest välismaale tööle lubatakse ainult eriti usaldusväärseid inimesi, kes viibivad ka range jälgimise all. Peamiseks ohuks on, et ülejooksikutest võivad kuulda ka teiste restoranide töötajad, kes otsustavad järgida nende eeskuju.

«Olen kuulnud, et pärast sanktsioonide kehtestamist on raskusi ka teistel välismaal peetavatel Põhja-Korea restoranidel,» lausus Joon-hee. «On mainitud, et valitsuse poolt on neile tugev surve: et nad teeksid oma välisvaluuta maksed õigeaegselt.»

Lisaks sanktsioonidele on Lõuna-Korea kutsunud üles oma välismaal elavaid kodanikke – kes moodustavad põhjanaabrite söögikohtade põhiklientuuri – restorane boikoteerima. Strateegial on olnud selge mõju: alles hiljuti sulgesid oma uksed kolm Kambodžas asunud diktatuuririigi toidukohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles