Austria võimud tahavad võõrandada Hitleri sünnikodu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja, kus 1889 sündis Adolf Hitler.
Maja, kus 1889 sündis Adolf Hitler. Foto: Kerstin Joensson/AP

Austria võimud tahavad võtta enda kätte hetkel eravalduses oleva Adolf Hitleri sünnikodu, eesmärgiga lõpetada pikk kohtuvaidlus ning vältida hoone muutumist neonatside kultuskohaks, teatasid täna  ametnikud.

«Uurime praegu võimalust luua seadus, mille alusel saaksime sundida kinnisvara üleandmist Austria Vabariigile,» sõnas siseministeeriumi pressiesindaja Karl-Heinz Grundboeck.

«Oleme jõudnud viimase paari aasta jooksu järeldusele, et vara üleandmine on ainus viis, kuidas vältida selle hoone kasutamist natsimeelsete poolt,» lisas ta. Uus seadus hõlmaks ka kompensatsiooni praegusele omanikule.

Braunau am Inni väikelinnas asuv hoone on olnud tühi alates 2011. aastast, kui valitsuse ja maja omaniku Gerlinde Pommeri vahel puhkes tüli. Pommerile ning tema suguvõsale on suur osa hoonest kuulunud juba üle 100 aasta.

Kohalikud elanikud tahavad hoone muutmist põgenikekeskuseks või muuseumiks, mis on pühendatud Austria iseseisvumisele.

Hitleri sünnipäeval 20. aprillil organiseerivad neonatsid igal aastal hoone lähistel rahvakogunemisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles