Video: Ameerikas elab mustanahaline Jossif Stalin (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklane Jossif Stalin.
Ameeriklane Jossif Stalin. Foto: Kuvatõmmis videost

Ameerika Ühendriikides Virginia osariigis Kremlinis elab 84-aaatane Jossif Stalin – ta on esimene Nõukogude Liidu territooriumil afroameeriklastest vanematele sündinud laps.

Stalin – kodanikunimega Jossif Stalin Kim Roane – on üks vähestest veel elus järeltulijaist neile mustanahalistele ameeriklastele, kes rändasid enne Teist maailmasõda parema elu lootuses Nõukogude Liitu. Enamust tollaseid lahkujaid ajendasid selleks poliitilised veendumused, majanduslikud raskused Suure Depressiooni ajal ning rassism kodumaal.

Stalini isa otsustas mineku kasuks lihtsal põhjusel: töölisi värbav Nõukogude agentuur lubas majanduskriisi tingimustes suuremat kuupalka, kui enamus inimesi Ameerikas oleks teeninud aastaga. «Teiseks ma olin noor ja tahtsin näha maailma. Arvasin, et see on ainuke võimalus, mis ma saan,» jutustas vanem Roane aastal 1992. Perekond töötas Usbekistanis puuvillakasvatuses.

Nad naasid tagasi Ameerikasse 1930ndate lõpus – põhjuseks Nõukogude diktaatori, päris-Stalini aina süvenev terrorikampaania.

Vaata videost, kuidas meenutab oma lapsepõlve mustanahaline Jossif Stalin. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles