Kanada põliselanike seas tehakse aina enam enesetapukatseid ja enesetappe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada Attawapiskati ala, kus asub kaks põliselanike reservaati
Kanada Attawapiskati ala, kus asub kaks põliselanike reservaati Foto: Wikipedia.org

Kanada meedia teatel on põliselanike kogukondades aina enam neid, kes tahavad vabatahtlikult elust lahkuda ning võimude sõnul vajavad need inimesed kiiresti abi.

Ontarios Hudsoni lahe äärses Attawapiskatis, kus enamjaolt elavad põliselanikud indiaanlased, tahtsid 11 selle kogukonna liiget möödunud laupäeval teha massienesetapu.

See umbes 2000-liikmeline kogukond elab kahes reservaadis võrdlemisi isoleeritult ning möödunud kuul oli seal 28 enesetapukatset.

Alates 2015. aasta sügisest kuni seni on seal tehtud üle 100 enesetapukatse ning üks inimene võttis endalt elu.

Attawapiskati piirkonda Kanada parlamendis esindav Charlie Angus sõnas Kanada meediaväljaannetele, et tegemist on äärmaaga, kus eluolu on kehv ja põliselanikud ei näe väljapääsu, eriti just noored, keda on enesetapukatse tegijate seas enim.

Ontario võimude teatel saadetakse põliselanike kogukonda kriisiabiüksus, kuhu kuulub ka kaks psühhiaatrit.

«Uudised Attawapiskatist on valusad. Teeme kõik, et Kanada põliselanike olukord paraneks ja neil oleks rohkem võimalusi,» teatas Kanada peaminister Justin Trudeau Twitteris.

Sama probleem on ka Kanada lääneosas Manitobas, kus põliselanike kogukonnas on samuti palju neid, kes oma elu lõpetada tahavad. Põhjuseks peetakse seda, et  tradistsioonilise elu säilitamine on keeruline ja lääne ühiskonna mõjud tungivad peale.

Seal on kahe viimase kuu jooksul leidnud aset kuus enesetappu ja viimasel kahel nädalal 140 enesetapukatset.

Kanadas on umbes 1,4 miljonit põliselanikku, mis on neli protsenti kogu elanike arvust. Põliselanikud on vaesemad ja nende eluiga lühem kui teistel kanadalastel.

Lisaks vohab nende kogukondades alkoholi liigtarvitamine, seal on kõrge töötus ja palju vägivalda.

Attawapiskati elanikud kannavad inglise keeles nime «The First Nation» (Esimene rahvas). Nad elavad kahes suures reservaadis, kuhu talvel viib jäätee, muul ajal saab sinna vaid paadiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles