Iraanis äri meili teel ei aeta

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani tänavapilt ja tavaliste inimeste elu hakkab kaupade kättesaadavuse mõttes lähiaastatel kiiresti muutuma. Pildil Teherani naine.
Iraani tänavapilt ja tavaliste inimeste elu hakkab kaupade kättesaadavuse mõttes lähiaastatel kiiresti muutuma. Pildil Teherani naine. Foto: SCANPIX

Kõige kiiremini hakkavad Iraanis sanktsioonide kadudes arenema inimeste igapäevavajaduste rahuldamisega seotud valdkonnad, ennustab Eesti äridelegatsiooni koosseisusus oma kodumaad Iraani külastanud ning mõlemal maal tegutseva Iran-Nordic Business Centeri tegevjuht Hamed Alavi.

- Kuidas teie Iraani ärikliimat kirjeldaksite?

Iraan on väga suur riik pika ajalooga. Praegu on ta maailma majandustest 18. kohal, nii et ta on esikahekümne hulgas. Hiljutiste arengute, sh poliitiliste arengute järel on paljud asjad muutunud. Äri õitseb, paljud-paljud inimesed tunnevad Iraani vastu huvi. Loodetavasti jätkub see samal moel, ootused paarile järgnevale aastale on igatahes kõrged.

Mida enne Iraani minekut peaks kaaluma?

Kindlasti oleks tarvis endale korralikult selgeks teha, kuidas töötab õigus- ja majanduskeskkond ning millised on ärikultuur ja -tavad, sest need on Põhjamaade omadest väga erinevad. Ikka erakordselt erinevad.

Üheks Iraani nuhtluseks on nimetatud kõrget korruptsioonitaset (mulluse korruptsiooni tajumise indeksi järgi oli Iraan 168 riigist 130. kohal), kuidas sellega on?

Korruptsioon on mitmetasandiline nähtus. Kui sellest rääkima hakata, tuleks enne selgeks teha, kas jutt käib administratiivsest, finantsilisest korruptsioonist või äri- või erasektorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles