Rootsi sõjaväe serveritesse murti 2013. aastal sisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberrünnak.
Küberrünnak. Foto: AFP / Scanpix

Häkkerid kasutasid Rootsi sõjaväele kuuluvaid arvuteid küberrünnakute korraldamiseks Ameerika Ühendriikide finantsasutustele enam kui kolm aastat tagasi, kinnitasid relvajõud täna.

Rünnakud Ameerika Ühendriikide finantsasutustele algasid tegelikult juba 2012. aastal ja vältasid kuid. Rünnakute tulemusena oli mõnel juhul isegi mitme päeva jooksul häiritud umbes 20 Ühendriikide suurima panga ja finantsasutuse kodulehtede töö.

Täna kinnitasid Rootsi kaitsejõud varem kohalikus meedias ilmunud väidet, et rünnakute korraldajad kasutasid ära turvaauku Rootsi kaitsejõudude arvutisüsteemides, mida seejärel kasutati DDoS-rünnaku korraldamiseks Ühendriikide finantsasutuste kodulehtedele.

«See häkkimisrünnak oli meie jaoks omamoodi äratuskell ja sundis meid astuma väga spetsiifilisi julgeolekualaseid samme vältimaks selle kordumist tulevikus,» ütles kaitsejõudude esindaja Mikael Abramsson. «Me ei saa täpsustada kehtestatud julgeolekumeetmeid, kuid selline rünnak ei saaks enam aset leida.»

Rootsi kaitsejõudude IT-ekspert Dan Eriksson lisas, et tegu oli inimliku eksimusega, mis võimaldas ründajatel nende servereid ära kasutada.

Uudisteagentuuri AFP andmetel polnud Rootsi kaitseväe serverid ainsad, mida Ameerika Ühendriikide finantsasutuste ründajad ära kasutasid. Taolisi haavatavaid servereid leidsid ründajad ka mujalt maailmast.

Haavatavaid servereid ära kasutades tekitasid rünnaku korraldajad olukorra, kus Ühendriikide finantsasutustele esitati massiliselt päringuid, mille tulemusena nende võrguliiklus koormati üle ja lakkas halvimal juhul töötamast.  

Endiselt pole aga teada, kes olid rünnaku korraldajad. Ameerika Ühendriikide ametnikud on varem nendes rünnakutes süüdistanud Iraani. Kinnitus sellele aga puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles