Iraagi konflikt nõudis ka lõppeval aastal tuhandeid elusid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraaklannad mässuliste teeäärse pommi plahvatuses hukkunu matustel.
Iraaklannad mässuliste teeäärse pommi plahvatuses hukkunu matustel. Foto: SCANPIX

Lõppeval aastal sai surma ligi 4000 Iraagi tsiviilisikut, sõdurit ja politseinikku, vahendab ajaleht Irish Times Iraq Body Counti värsket raportit. See number on samas madalaim alates 2003. aasta invasioonist.


Raporti kohaselt langes tänavu surmade arv võrreldes mullusega umbes 15 protsenti. Kui 2009. aastal suri konflikti tõttu 4680 iraaklast, siis eile ilmutatud raporti seisuga oli neid 3976 (ilmselt ei kajastu seal näiteks eileõhtuste pommirünnakute kristlastest ohvrid).

See dokument avaldab kartust, et madala tasemega konflikt võib jätkuda ja tuua ka tulevatel aastatel umbes sama palju surmasid kui tänavu. Positiivse märgina aga toob välja, et USA lahingüksuste lahkumisele augustis ei järgnenud vägivalla hüppelist tõusu.

Sõja kõige verisemad aastad olid 2006. ja 2007., kui surma sai vastavalt 27 850 ja 24 677 inimest. USA juhitud rahvusvahelise koalitsiooni sõdureid on selle aja jooksul surma saanud 4748, nende seas ka kaks eestlast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles