ÜRO pagulasamet avaldas kahetsust vägivalla üle Makedoonia-Kreeka piiril (7)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia politsei tõrjus Kreekast riiki tungivaid migrante pisargaasi ja kummikuulidega.
Makedoonia politsei tõrjus Kreekast riiki tungivaid migrante pisargaasi ja kummikuulidega. Foto: SCANPIX

ÜRO pagulasamet (UNHCR) teatas täna, et eile Makedoonia-Kreeka piiril toimunud vägivald migrantide vastu on kahetsusväärne ja murettekitav.

Sajad inimesed said eile vigastada, kui Makedoonia politsei kasutas pisargaasi ja kummikuule migrantide vastu, kes üritasid tungida läbi Makedoonia-Kreeka piiril kulgeva tara.

UNHCRi pressiesindaja Adrian Edwardsi sõnul valmistab pisargaasi kasutamine migrantide vastu neile suurt muret, seisab ameti kodulehel.

«Viimastel kuudel oleme näinud Euroopas riikide piiridel pingelisi olukordi julgeolekujõudude ning sõja eest põgenevate ja abi vajavate inimeste vahel. Saadakse viga ja kahjustada saab ka vara. Kahju on tehtud põgenike ja Euroopa mainele. Kõik kaotavad,» lisas Edwards avalduses.

Avalduses märgitakse, et viimastel päevadel on meedias palju tähelepanu saanud 18. märtsil sõlmitud ja 4. aprillil jõustunud EL-Türgi rändelepe, mille kohaselt saadab blokk tagasi Türki migrandid, kes ei vasta rahvusvahelise kaitse saamise tingimustele ning võtab Türgist vastu ühe Süüria põgeniku iga Kreekast tagasi saadetud migrandi kohta.

«Me ei tohiks aga unustada paljusid teisi põgenikke ja migrante, kes on jätkuvalt haavatavas olukorras, eriti need ligi 46 000 Kreeka mandril, kes saabusid enne rändeleppe jõustumist. Kreekas Idomeni laagris on nüüdseks umbes 11 000 põgenikku maganud nädalaid äärmiselt viletsates tingimustes, nad tunnevad lootusetust ja meeleheidet,» ütles ameti pressiesindaja.

Pagulasamet teatas, et toetab koos Kreeka valitsuse ja teiste partneriga Idomenis olevaid põgenikke.

Edwards toonitas, et midagi tuleb ette võtta. «Vägivald on vale ükskõik millistes tingimustes. Amet avaldas lootust, et Euroopa astub põgenike aitamiseks vajalikke samme ja kinnitas, et on valmis aitama valitsusi nende kohustuste täitmisel põgenike ees.

Kreeka poolel asuva põgenikelaagri asukad otsustasid eile meeleheitest murda läbi tara, et pääseda Makedooniasse, ent sealne politsei lõi rahvamassi tagasi pisargaasi ja väidetavalt ka kummikuulidega, vahendas AFP.

Euronews vahendas, et tara juurde kogunes umbes 500 migranti Kreeka poolel asuvast põgenikelaagrist, kus asub umbes 11 000 migranti, kes on seal laagris n-ö lõksus olnud alates veebruarist. Nimelt levisid kuuldused, et piiripunkt taasavatakse. Migrantide esindajad üritasid Makedoonia piirivalvureid veenda neid riiki laskma, kuid kui sellest keelduti, hakkas rahvamass jõuga läbi murdma.

Makedoonia politsei tulistas inimeste suunas pisargaasigranaate. Makedoonia politseiallika andmeil sai viga ka kolm politseinikku, keda tabasid protestivate migrantide visatud kivid ja muud esemed.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles