Küsitlus: pooled Briti moslemitest arvavad, et homoseksuaalsus peaks olema keelatud (3)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küsitlus: pooled Briti moslemitest arvavad, et homoseksuaalsus peaks olema keelatud.
Küsitlus: pooled Briti moslemitest arvavad, et homoseksuaalsus peaks olema keelatud. Foto: Guardian

Briti moslemite hoiakud erinevad oluliselt riigi koguelanikkonna hoiakutest küsimustes, mis puudutavad homoseksuaalsust ja naiste õigusi, selgus Ühendkuningriigi uuringufirma ICM läbi viidud küsitlusest.

Väitega, et homoseksuaalsus peaks Ühendkuningriigis olema lubatud, oli nõus 18% vastanuist, väitele oli vastu aga üle poolte ehk 52% vastanud moslemitest. Ligi pooled ehk 47% vastasid, et nende meelest pole aktsepteeritav, kui homoseksuaalne inimene on õpetaja, kirjutas Guardian.

Küsimusele, kas vastaja toetab enesetaputerroriste, vastas jaatavalt 4% vastanutest. Samas oli 23% nõus väitega, et Ühendkuningriigis peaks kehtima šariaadiseadus. Ligi kolmandik vastanutest pidas õigeks politsei poole pöördumise olukorras, kus kaaskodanikku võib kahtlustada terrorismis.

39% vastanuist leidis, et naine peaks alati mehele kuuletuma ja 31% kiitis heaks mitmenaisepidamise. Samas mõistis kaks kolmandikku vastanutest täielikult hukka abielurikkujate kividega surnuks loopimise.

88% vastanutest leidis, et Ühendkuningriik on moslemitele elamiseks hea paik ja 78% vastanutest ütlesid, et nad tahaksid riigi ellu lõimuda, välja arvatud aspektides, mis puudutavad Islami koole ja mõningaid seadusi. 

Valdav osa ehk 91% vastanuist kinnitas, et neil on oma elupiirkonnaga tugev side, mis on kõrgem kui riigi koguelanikkonna tulemus 76%.

Leiboristliku parlamendisaadiku Khalid Mahmoodi sõnul ilmneb küsitluse tulemustest, et moslemite kogukond pole 1980. aastatega võrreldes arenenud, nad on olnud eraldatud ning seetõttu pole integreerunud.

Ühendkuningriigi mosleminaiste nõukogu juht Shaista Gohir arvas, et sarnased sotsiaalsed hoiakud võiks ilmenda ka konservatiivseid kristlasi või juute küsitledes. Samas pidas ta positiivseks, et ligi pooled briti moslemitest ei pea homoseksuaalsust enam kuriteoks. «Oluline on välja tuua ka positiivseid hoiakuid, sest need esindavad Briti moslemite enamust,» lisas ta.

Saatejuht, endine võrdsuse ja inimõiguste komisjoni esimees Trevor Phillips ütles BBC Radio 4le, et peab tulemusi murettekitavaks ning kutsus üles jõulisemale lõimimispoliitikale. 

Phillipsi sõnul on mööda läinud aeg, kui võiks öelda, et muretsemiseks pole põhjust, sest olukord paraneb ajaga. «Seda ei juhtu ja me peame asju ise muutma.»

Briti telekanal Channel 4 tellis ja uuringufirma ICM viis läbi küsitluse, et selgitada välja kohalike moslemite seisukohad ühiskondlikes küsimustes. Uuringus küsitleti tuhandet Ühendkuningriigis elavat täiskasvanud moslemit ning küsitlus viidi läbi dokumentaalfilmi «Mida Briti moslemid tegelikult mõtlevad» raames. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles