Saksamaa vaatab läbi Türgi nõudmise satiirikut karistada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaa teatas esmaspäeval, et vaatab läbi Türgi ametliku taotluse võtta vastutusele telesatiirik, kes solvas eetris Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani.

Kantsler Angela Merkeli esindaja Steffen Seibert ütles, et Berliin sai Türgilt ametliku noodi, milles nõutakse telekoomik Jan Böhmermanni võtmist kriminaalvastutusele.

Seibert lisas, et riigikantselei, välisministeeriumi ja justiitsministeeriumi hinnang menetluse võimaliku algatamise kohta peaks valmima lähipäevil, ning rõhutas sõnavabaduse kaitset riigis.

«Sõnavabadus kehtib Saksamaal hoolimata sellest, kas kantsler isiklikult peab midagi kunstiliselt meelepäraseks või maitsetuks,» ütles kõneisik.

Saksa prokuratuur algatas eelmisel nädalal eeluurimise Böhmermanni suhtes, kes luges riigitelevisioonis luuletust, mis süüdistas Türgi riigipead muu hulgas suguühtes kitsede ja lammastega.

Erdoğani sõnul pole tegemist sõnavabadusega, vaid kuriteoga, millega solvatakse presidenti ja kogu rahvast.

Saksa võimud lükkasid alles äsja tagasi Türgi pahameeleavalduse Ankarat pilava satiirilise laulu suhtes, märkides, et seda kaitseb õigus väljendusvabadusele. Türgi välisministeerium kutsus välja Saksa suursaadiku ning nõudis muusikavideo eemaldamist Saksa telekanali ARD veebilehelt.

Videoklipis naeruvääristatakse Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani ning viidatakse ajakirjanike ja opositsiooni allasurumisele Türgi võimude poolt.

Saksa välisministeeriumi sõnul ütlesid Saksa diplomaadid oma Türgi ametivendadele, et Berliin loo eemaldamiseks mingeid samme astuda ei kavatse.

«Saksa positsioon meedia- ning väljendusvabaduse suhtes ei kuulu läbirääkimisele,» sõnas Saksa välisministeeriumi pressiesindaja Sawsan Chebli.

Saksa suursaadik Türgis Martin Erdmann osales hiljuti kahe Türgi valitsuskriitilise ajakirjaniku kohtuprotsessil, tahtes sellega saata sõnumit meediavabaduse ja kohtu sõltumatuse kohta, sõnas ministeeriumi pressiesindaja.

Erdoğan ähvardas neljapäeval Euroopa Liidu ja Türgi sõlmitud rändeleppe täitmatajätmisega juhul, kui Brüssel ei täida endale võetud kohustusi. 18. märtsil sõlmitud ja 4. aprillil jõustunud leppes sätestatakse meetmed Türgi kaudu Euroopasse liikuva rändevoo pidurdamiseks. Türgi peab omalt poolt tugevama kontrolli ja võtma tagasi Kreekasse saabuvad migrandid.

Türgi nõuab vastutasuks ELi liitumiskõneluste kiirendamist, põgenikeabi kahekordistamist ja viisavabadust hiljemalt 2016. aasta juuniks. 2018. aasta lõpuks saab Türgi vastavalt kokkuleppele põgenikeabina kuus miljardit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles