Brasiilia kongressi komisjon hääletas presidendi tagandamise poolt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komisjonis hääletas presidendi vallandamise poolt 38 ja vastu 27 rahvaesindajat.
Komisjonis hääletas presidendi vallandamise poolt 38 ja vastu 27 rahvaesindajat. Foto: EVARISTO SA/AFP

Brasiilia kongressi komisjon teatas esmaspäeval, et teeb alamkojale ettepaneku president Dilma Rousseffi tagandamise osas.

Komisjonis hääletas presidendi vallandamise poolt 38 ja vastu 27 rahvaesindajat. Arutelu kestis nädalavahetusel 12 tundi järjest ja jätkus esmaspäeval.

Rousseffit süüdistatakse riigieelarvega manipuleerimises eesmärgiga suurendada föderaalkulutusi 2014. aasta tagasivalimiskampaania ajal ja veel kord 2015. aastal tõsise majandussurutise ajal. President ise väidab, et tegemist on suhteliselt tehnilist laadi süüdistusega, mis ei ole karistatav tagandamisega.

Parlamendi alamkoja erikomisjoni kuulub 65 seadusandjat kõigist fraktsioonidest. Kohtumine venis mitmeid tunde, kuna parlamendisaadikud, kes ei kuulunud komisjoni, kuid panid end varem kirja, said õiguse sõna võtta.

Alamkoja 513 saadikust osales istungil 116. Neist omakorda 72 pooldas tagandamist.

Komisjon jätkas tööd esmaspäeval ja lõpuks korraldati hääletus, kas soovitada tagandamist.

Seega alustab alamkoda reedel debatti, kas tagandamisettepanek tuleks saata senatisse, millel on presidendi tagandamise küsimuses viimase sõna õigus.

Rousseffi vastased vajavad kahe kolmandiku parlamendi alamkoja saadikute toetust protsessiga edasiminekuks. Kui presidendi tagandamist toetab vähem kui 342 saadikut 513-st lõpeb tagandamisprotsess automaatselt.

Kummalgi leeril ei ole kindlat edumaad, kuna umbes 120 saadikut ei ole veel otsust langetanud või ei soostu ütlema, kuidas nad hääletavad.

Rousseff on nimetanud tagandamisprotsessi riigipöördekatseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles