Venezuela ülemkohus nurjas opositsiooni kavandatud amnestiaseaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolas Maduro kohtumas oma toetajatega.
Venezuela president Nicolas Maduro kohtumas oma toetajatega. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Venezuela ülemkohus nurjas esmaspäeval opositsiooni seadusandjate amnestiaseaduse, mis nende endi sõnul on poliitvangide vabastamiseks.

Ülemkohus kuulutas amnestia põhiseaduse vastaseks.

Seaduse vastu on vihaselt seisnud ka president Nicolas Maduro.

Sotsialistist riigipea, kes üritab tõrjuda opositsiooni katset teda ametist kõrvaldada, ütles oma toetajatele, et on palunud kohtul "kuritegelik" amnestiaseadus tühistada.

Maduro süüdistas televisioonis üle kantud pöördumises opositsiooni katsetes seaduse vastuvõtmisega ühiskonda lõhestada.

"Seaduse heakskiitmise korral siseneb Venezuela kodusõja tsüklisse. Me ei saa seda lubada. Lõhestatus ja vihkamine ei jää Venezuelas peale. Rahu jaoks on vajalik õiglus," sõnas president.

Presidendil oli laupäevani aega seadus allkirjastada, saata see muutmiseks tagasi parlamenti või vaidlustada see põhiseaduskohtus.

Varem neljapäeval puhkesid pealinna Caracases kokkupõrked Maduro toetajate ja opositsiooniaktivistide vahel. Kähmlus puhkes, kui 150 opositsiooni toetajat, sealhulgas umbes 30 parlamendisaadikut, oli teel keskvalimiskomisjoni hoonesse, et anda üle allkirjad Maduro tagasikutsumisreferendumi korraldamiseks.

Opositsioon tahab korraldada referendumi Maduro võimult kõrvaldamiseks enne tema ametiaja lõppu 2019. aastal.

Jaanuaris rahvusassamblee üle kontrolli saavutanud opositsioon nõuab amnestiaseadusega umbes 76 poliitvangi ja veel sadade 17 aastat kestnud sotsialistide valitsemise ajal "tagakiusatud ja eksiili pagendatud" inimese vabastamist.

Venezuela tuntuim poliitvang on septembris vägivallale õhutamise eest 14 aastaks vangi mõistetud opositsiooniliider Leopoldo López. Ta on vangis alates 2014. aasta veebruarist, mil puhkesid 43 inimelu nõudnud ja kolm kuud kestnud valitsusvastased tänavaprotestid.

Maduro, kes süüdistab poliitilisi vastaseid katsetes teda riigipöördega kukutada, nimetas amnestiaseadust püüdeks vabastada vangist kurjategijaid.

President lubas moodustada vangistatud opositsiooniaktivistide juhtumitega tegelemiseks "tõe, õigluse ja reparatsioonide komisjoni".

Maduro ähvardas, et kui rahvusassamblee peaks võtma vastu seaduse presidendi ametiaja lühendamisest, mis on üks opositsiooni strateegiaist tema võimult kõrvaldamiseks, kaalub ta parlamendi ametiaja lühendamist.

"Ma kavatsen seda täiesti tõsiselt kaaluda. Luban riigile. Kui ma näen võimalust puhastada plats riigipöörde õhutajatest ja rahvusassamblee kasutajatest, kavatsen (ametiaja lühendamise) ise aktiveerida, kui rahvas on minuga. Luban seda teile," ütles riigipea.

Venezuelat vaevleb majanduskriisis, mida iseloomustavad hüperinflatsioon ja tarbekaupade nappus. Eelmisel aastal langes riigi sisemajanduse koguprodukt 5,7 protsenti. Naftahindade langus on andnud suurte naftavarudega Venezuelale tõsise hoobi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles