Amatöörvideotel on näha, kuidas Bulgaaria kodanikupatrullid põgenikke püüavad (6)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okastraataed Bulgaaria-Türgi piiril
Okastraataed Bulgaaria-Türgi piiril Foto: SCANPIX

Bulgaarias tehtud amatöörvideotel on näha, kuidas isehakanud kodanikupatrullid võtavad kinni põgenikke, kellel käed kinni seotakse ja kes maapinnale pikali sunnitakse.

Üks vabatahtlikest sõnab migrantidele: «Mitte mingit Bulgaariat, minge tagasi Türki,» edastab BBC.

Bulgaaria uudistekanali BTV andmetel tehti üks neist amatöörvideotest Strandjas, mis asub vastu Türgi piiri jäävas mäestikupiirkonnas. Bulgaarial on Türgiga ühist piiri 269 kilomeetri ulatuses ning 95 kilomeetrile püstitati migrantide tõttu okastraataed.

Bulgaaria piirivalve juht Antonio Angelov teatas pärast video avalikuks tulemist, et sellised kodanikukorras arreteerimised on ebaseaduslikud. Angelovi andmetel on videol olevad isikud pärit Afganistanist.

Videol paljastub, kuidas kodanikupatrullid, kellest üks on relvastatud matšeetega, seisavad kinnivõetute juurest ja sõnavad neile vigases inglise keeles, et nad Türki tagasi läheksid. Tundub, et põgenikud on sellisest kinnivõtmisest hirmul ja nad ei avalda vastupanu.

Bulgaarias on migrantidevastased kodanikupatrullid kuulsust kogunud alates selle aasta algusest, kui bussivaruosade müüja Dinko Valevist sai «kangelane», kes asutas esimesena Bulgaaria-Türgi piiril patrulli. Talle anti isegi riiklik autasu selle eest, et ta pidas kinni Bulgaariasse sisenenud 12 süürlast. Ta on teinud oma tegevusest mobiilivideoid, millel on teda näha põgenikke püüdmas ja mõnitamas.

Möödunud nädalal sai Bulgaaria piirivalvejuhtidelt autasu vabatahtlikest kodanikest koosnev patrull, mis pidas piiril kinni 23 põgenikku.

Bulgaaria piirivalvejuhi Angelovi arvates aitavad kodanikepatrullid piiril mõnevõrra korda pidada, kuid nad peaksid seda tegema ikkagi piirivalve ja politseiga koostöös, mitte tegutsema iseseisvalt.

Alates 2015. aasta jaanuarist on saabunud Türgist Kreekasse üle ühe miljoni sõjapõgeniku ja migrandi, kelle tõttu kõik 28 Euroopa Liidu liikmesriiki on seni rahvasterändamise surve all.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles