Pariisi rünnakute «arhitekti» paljastanud naine: arvasin, et mind tapetakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi propagandafoto, millel on  Abdelhamid Abaaoud
Islamiriigi propagandafoto, millel on Abdelhamid Abaaoud Foto: SCANPIX

USA väljaandele The Washington Post andis intervjuu naine, kes paljastas Pariisis möödunud sügisel toime pandud terrorirünnakute «arhitekti» Abdelhamid Abaaoudi.

28-aastane Abaaoud hukkus paar päeva pärast Pariisi 13. novembri rünnakut politseioperatsiooni käigus.

Prantsuse prokurör Francois Molins sõnas kohe pärast seda, et terroristi jälile jõuti politseile andmeid edastanud võtmetunnistaja abil.

Nüüd intervjuu andnud anonüümne 40-aastane naine oli Abaaoudi sugulase Hasna Aitboulacheni võõrasema. Ka Aitboulahcen kaotas politsei rünnakus elu.

Väljaande andmetel sai võõrasema teada, kus Abaaoud end peidab ja selle, et tema on Pariisi rünnaku põhiisik ning kontakteerus valenime all politseiga. Politsei kontrollis saadud infot, mis vastas tõele ja tegi mehe peidupaigale rünnaku.

Abdelhamid Abaaoud oli 13. novembril 2015 Pariisis aset leidnud terrorirünnaku hästi ettevalmistanud, varjates hoolega, et Prantsuse võimud ei jõuaks ta liikumiste jälile. Mees reisis sageli Prantsusmaa, Belgia ja Süüria vahet.

Intervjueeritud terroriekspertide teatel ei olnud Abaaoudil aga rünnakute järgseks ajaks mitte mingisugust plaani ja isegi mitte seda, kuhu ta peaks ise peituma. Kaks päeva pärast Pariisi rünnakuid võttis ta kontakti sugulase, 26-aastase Hasna Aitboulacheniga  ja palus tema abi.

Võõrasema oli juures, kui Aitboulahcen rääkis mobiilis Abaaoudiga ja talle oli kõik selge. Abaaoud  palus sugulast osta talle uued maskeerumist võimaldavad rõivad ja tuua need tema peidukohta.

Naise teatel ei julgenud ta kohe politseiga kontakti võtta, kuna Abaaoud ähvardas ta tappa, kui ta seda teeb.

«Olin kindel , et kui reedan ta asukoha, tapab ta mu ise või laseb tappa,» lausus naine.

Aitboulahceni kasuema ei saanud rahu ja lõpuks ikkagi kontakteerus politseiga ning paljastas, mis tal teada oli. Perele ta valetas, et käis kinos ja väljas söömas.

Prantsuse politsei sai teada Pariisis Saint-Denis asuvast korterist, mida Abaaoud üüris ja kuhu pidi kolima ka Aitboulahcen.

18. Novembril 2015 tegi Pariisi politsei eriüksus Saint-Denis asuvasse majja ja korterisse, kus terrorist elas. Rünnakus hukkus kolm inimest, nende seas ka Abaaoud ja Aitboulachen.

Abaaoudi peidupaiga paljastanud naine on Prantsuse politsei kaitse all ja ta nime ei avalikustata, kuna nime paljastudes võib ta olla teiste terroristide sihtmärgiks.

Naise teatel oli ta nõus andma intervjuu, kuna tahtis näidata, et moslemite seas on ka neid, kes ei ole terroristid.

«Abaaoudi ja temasarnaste maailmavaade ja  tegevus on vastuolus nii islami kui koraaniga,» nentis naine.

Pariisi terrorirünnakutes hukkus 130 inimest, kellest 89 kaotas elu Bataclani kontserdimajas, kus toimus USA metalbändi Eagles of Detah Metal kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles