Röövitud, et tappa - kuidas Boko Haram tüdrukuid kasutab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebecca Issac, üks tüdrukutest, kellel Boko Harami vangistusest pääseda õnnestus
Rebecca Issac, üks tüdrukutest, kellel Boko Harami vangistusest pääseda õnnestus Foto: SCANPIX

«Nad tulid siia, et meid välja valida. Nende küsimus oli, kes tahab saada enesetapupommitajaks? Ja tüdrukud hüüdsid: mina, mina, mina! Nad vaidlesid selle üle, kes on järgmine,» meenutab Fati, muudetud nimega tüdruk, kelle ainus side koduga on kolm kuldset käevõru. 

Noored tüdrukud kaklemas võimaluse üle kinnitada endale külge pomm, mitte seetõttu, et neile tehti ajupesu vaid kuna lõppematu nälg ja seksuaalne vägivald on muutunud välja kannatamatuks. «Nad tahtsid selle lõppu, nad soovisid väljapääsu,» kirjeldab Fati ühele CNNi ajakirjanikule, kes tegi loo maailma ohtlikemast terrorirühmitusest, millel nimeks Boko Haram, ja selle harjumusest röövida noori tüdrukuid ja sundida neid abielusse rühmituse võitlejatega.

Fatil ei olnud põgenemisteed, kui Boko Harami võitlejad tulid 2014. aastal Nigeeria külasse, kus ta elas. Tema tulevane «abikaasa» kandis relva ja Fati vanemad olid kulutanud kogu oma rahanatukese, et tüdruku kaks vanemat venda ohutusse kohta toimetada. Neil polnud lootustki.

«Me ütlesime, et me oleme liiga noored, et abielluda. Me ei taha seda,» meenutab nüüdseks 16-aastane Fati. «Niisiis, panid nad meid sunniviisiliselt paari,» lisab ta. Peale esimest korda, kui teda vägistati, kinkis abikaasa tüdrukule kleidi koos peasalliga - riietus, mida tüdruk järgnevad kaks aastat kandis, kui teda toimetati peidukohast peidukohta, et Nigeeria võime vältida.

Fati kirjeldab, kuidas ta Boko Harami hoonetes kohtas endast nooremaidki pruute, kes perekondadest röövitutena grupi liikmetele vägisi nii-öelda mehele pandi ja siis vangistuses hoiti.

Fati elab nüüd põgenikelaagris Kamerunis. Tema lugu paljastab terroristliku organisatsiooni, mis nõuab oma vangidelt aina enam, relvadena kasutatakse juba 8-aastaseid tüdrukuid. Tüdrukud on Boko Harami jaoks ideaalsed enesetapupommitajad, kuna seadeldise saab peita nende looride alla või panna korvidesse, mida nad kannavad peas. Pommid õhatakse enamasti kaugjuhtimisega.

Terroristidena kasutatavate laste arvatav hulk rohkem kui kahekordistus vahemikus 2014-2015, vahendab UNICEF. Enamik lapspommitajaid on tüdrukud. 

Laiema avalikkuseni jõudnud kuulsaim lugu Boko Haramist on vast 2014. aasta aprillis ülemaailmset kajastust leidnud 270 koolitüdruku röövimine Nigeerias Chibokis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles