Süüria relvarahu ähvardab rahukõneluste eel kokkuvarisemine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu.
Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu. Foto: SCANPIX

Poolteist kuud kehtinud Süüria relvarahu ähvardab rahukõneluste järgmise vooru eel sõjategevuse taaspuhkemise tõttu kokkuvarisemine.

Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu, mis ei laiene äärmusrühmitustele Islamiriik (IS) ja Al-Nusra Rinne, ent millega on end sidunud relvarühmitused, mida esindab kõnelustel Süüria valitsusega opositsiooniühendus Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC).

Damaskuse ja HNC esindajad peaksid kõnelusi jätkama kolmapäeval.

Relvarahu ohustab eelkõige ägenenud sõjategevus Aleppo provintsis, kus valitsusmeelsed väed jätkasid teisipäeval pealetungi Al-Nusra Rinde ja teiste ülestõusnute käes olevale Al-Eisi linnale, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Keskuse sõnul tapsid mässulised vähemalt 23 režiimimeelset võitlejat, sealhulgas iraanlasi ja afgaane.

Režiimi sõjalennukid korraldasid keskuse sõnul Aleppo linna idaosale «pretsedendituid» õhurünnakuid.

ÜRO eriesindaja Staffan De Mistura arutas teisipäeval Iraanis Süüria rahuprotsessi. Süüria lähedase liitlase Iraani asevälisminister Hossein Amir Abdollahian ütles, et hoogustunud sõjategevus «on häiriv ja võib poliitilist protsessi segada».

«Olime ühel meelel, et elulisalt tähtis on vaenutegevuse peatamise jätkumine ja humanitaarabi kohalejõudmine kõikjale Süürias, eriti ümberpiiratud aladele,» lausus ÜRO diplomaat.

Tema sõnul on poliitilise üleminekuni viiv protsess nüüd äärmiselt pakiline.

USA väljendas samuti muret sõjategevuse hoogustumise pärast. «Me oleme mures plaanide pärast rünnata ja hõivata Aleppo olukorras, kus seal tegutseb opositsioonirühmitusi, mis osalevad vaenutegevuse peatamise protsessis,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Mark Toner.

Ühendriikide suursaadik ÜROs Samantha Power kutsus Venemaad ja teisi Süüria valitsuse üle mõjuvõimu omavaid riike survestama Damaskust relvarahust kinni pidama.

Power ütles teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogule, et Washington on ärevuses Süüria valitsuse väljakuulutatud pealetungist Aleppo ümbruses.

USA diplomaat kritiseeris Damaskust vaid kahe abikonvoi lubamise eest aprillis ümberpiiratud Daraya linna, kust laekub teateid «luukeresid meenutavatest lastest» ja rohtu söövatest inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles