USA asevälisminister: IS on kaotanud 40 protsenti hõivatud aladest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: Andrew Harnik/AP

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on kaotanud 40 protsenti 2014. aasta kõrghetkel kontrollitud aladest Iraagis ja Süürias, ütles USA asevälisminister Anthony Blinken teisipäeval.

«Oleme võtnud koostöös kohalike partneritega tagasi 40 protsenti territooriumist, mida Daesh kontrollis aasta tagasi Iraagis ja 10 protsenti Süürias,» ütles Blinken Ühendriikide seadusandjatele tunnistusi andes.

«Meie hinnangul on Daeshi read hõredaimad alates ajast, mil me alustasime 2014. aastal nende elavjõu vaatlemist,» sõnas välisminister John Kerry asetäitja ISi araabiakeelset nimetust kasutades.

Blinken ei esitanud senati komiteele valitsuse uut hinnangut pühasõdalaste rühmituse isikkoosseisu suurusest.

Ta viitas USA valitsuse viimasele hinnangule ISi elavjõu kohta, mis pärineb 2014. aasta septembrist. Ühendriikide luureametnik ütles toona AFP-le, et ISi ridades võib sõdida ühtekokku 20 000 - 31 500 võitlejat. Selle arvu sees on nii välisriikidest pärit võitlejad kui ka kohalikud.

Sellest ajast alates on Iraagi julgeolekujõud ja kurdi pešmergaväed vallutanud USA toel ISilt tagasi Tikriti ja Ramadi linnad, Süürias on kurdide rahvakaitseüksused (YPG) võtnud rühmituselt tagasi alasid riigi põhjaosas. 

Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed vallutasid märtsi lõpus Vene õhurünnakute toel ISilt tagasi riigi keskosas Homsi provintsis paiknevad Palmyra varemed ja sellega külgneva Tadmuri.

USA president Barack Obama arutab kolmapäeval rahvusliku julgeoleku nõukoguga ISi-vastase võitluse käiku.

«President on palunud neil esitada ettepanekud, kuidas tugevdada meie strateegia kõige edukamaid elemente,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest teisipäeval.

Washington juhib ISi-vastast rahvusvahelist koalitsiooni alates 2014. aasta augustist.

Ühendriigid viisid Iraagist väed välja 2011. aasta detsembris, ent on ISi-vastase võitluse raames riiki tagasi saatnud ametlikult 3870 sõdurit. Meedia andmeil on Iraagis tegutsevate USA sõdurite arv tegelikult umbes 5000.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles